De energieprijzen rijzen de pan uit. De laatste tijd krijgen we veel vragen over het verlagen van de aanvoertemperatuur van de cv-ketel. In de media is de afgelopen weken vaak besproken dat dit zou besparen op de energiekosten. “Vanuit Breman begrijpen we goed dat woningeigenaren en huurders graag het heft in eigen hand willen nemen. Maar het verlagen van de aanvoertemperatuur moet zorgvuldig worden overwogen,” vertelt Mark Sprenkels van het Kenniscentrum Energietransitie. We leggen je graag uit waarom dat zo is.
Moderne cv-ketels zijn optimaal ingesteld
Moderne cv-ketels zijn zeer efficiënt. Het aardgas dat zij verbranden zorgt ervoor dat er warmte vrijkomt in de woning. Dat aardgas wordt zoveel mogelijk benut door de cv-ketel. Het is wel zo dat een klein deel van de warmte verloren gaat. Door de aanvoertemperatuur te verlagen tot 60 graden, wordt het verlies van warmte verder beperkt. Mark: “Hiermee verhoog je het rendement van de cv-ketel. Oftewel: de cv-ketel gaat nog efficiënter werken. Echter zitten hier ook gevolgen aan.”
Het duurt langer om de woning op te warmen
Het verlagen van de aanvoertemperatuur zorgt ervoor dat het langer kan duren om de woning op te warmen. Daarnaast kan het zelfs gebeuren dat de woning bij een lage buitentemperatuur onvoldoende warm wordt.
De besparing is soms minimaal
Het kan een goed idee zijn om de aanvoertemperatuur te verlagen tot 60 graden. Helaas zal niet bij iedereen de besparing even hoog zijn. De kamerthermostaat speelt hierin namelijk ook een rol. “Als je een modulerende kamerthermostaat hebt, zal deze uit zichzelf de aanvoertemperatuur aanpassen tot een geschikt niveau. En als je merkt dat de woning onvoldoende of te traag verwarmt, dan is het advies om de aanvoertemperatuur (tijdelijk) te verhogen,” licht Mark toe.
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
“Het verlagen van de aanvoertemperatuur tot 60 graden geeft wel een goed beeld of je woning al geschikt is voor een warmtepomp. Als de woning tijdens een strenge winter, met een aanvoertempereratuur van 60 graden comfortabel warm worden, dan is de woning voldoende geïsoleerd voor een warmtepomp,” licht Markt toe. Let erop dat je niet de temperatuur van het warme water verlaagd. Dit kan leiden tot vormen van legionella.
Lees hier wat je kan doen op te besparen op de gasrekening.