Recent ontving Breman Utiliteit Rotterdam de Raad van Commissarissen (RvC) van de Breman Installatiegroep. Eén keer per jaar wordt voor de RvC een projectbezoek georganiseerd en een Breman-locatie ter beschikking gesteld voor de periodieke vergadering.
Pollux: een mooi voorbeeld als het gaat om veilig werken
Breman Utiliteit Rotterdam beschikt sinds begin dit jaar over een prachtig nieuw kantoor. Vanuit hier en op locatie werken we aan bijzondere projecten waarin we vooruitstrevend zijn als het gaat om techniek en veiligheid. Genoeg redenen dus voor onze RvC om dit keer onze vestiging in Rotterdam te bezoeken.
Tijdens het bezoek was onder andere groepsdirectielid Bernardo Eenkhoorn aanwezig. Hij vroeg Breman Utiliteit Rotterdam om het meest toonaangevende project te laten zien. Zonder twijfel werd dit het Pollux-project in Sassenheim, waar wij in opdracht van Induct aan de slag zijn.
De Raad van Commissarissen viel meteen met de deur in huis tijdens het projectbezoek. De securitymanager op locatie zei namelijk spontaan tegen de voorzitter van de RvC: “Zijn jullie van Breman? Breman Utiliteit vertoont uitstekend gedrag met betrekking tot veiligheid en het geleverde werk.”
Hugo Qualm, directeur van Breman Utiliteit Rotterdam: “Dit is natuurlijk precies wat wij willen horen. Hier doen wij het voor. Veiligheid staat bij Breman namelijk hoog in het vaandel en krijgt een steeds grotere rol. Het Pollux-project is een mooi voorbeeld van hoe wij met veiligheid omgaan. De veiligheid is daar tot in de puntjes geregeld.
Een geslaagde dag bij Breman Utiliteit Rotterdam
Het project werd met enthousiasme bezocht en ontvangen door de RvC. Daarna volgde een lunch en het periodieke overleg op het nieuwe kantoor in Rotterdam, waar zij ook met veel belangstelling hebben genoten van de rondleiding. Vanuit Breman Utiliteit Rotterdam wordt er uitgekeken naar het volgende bezoek. Tijdens dat bezoek kan er een traditioneel bouwproject worden getoond om een mooi beeld te geven van de diversiteit van deze divisie.
Het versterken van onze veiligheid via de Veiligheidsladder
Ieder jaar gebeuren binnen de bouwsector ongevallen waarvan vele ernstig en sommige ook met dodelijke afloop. De meeste incidenten gebeuren door onveilig handelen waarbij cultuur en gedrag een belangrijke rol spelen.
Het versterken van de veiligheidscultuur binnen heel Breman is één van de belangrijkste speerpunten voor de komende jaren. Om dit te benadrukken is door Breman de intentieverklaring Iedereen Veilig opgesteld. In mei 2022 heeft de directie van de Breman Installatiegroep de intentieverklaring in het bijzijn van alle vestigingsdirecteuren ondertekend. Met het ondertekenen van de intentieverklaring heeft Breman zich ook geconformeerd aan de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) en de initiatieven binnen de ViA, Veiligheid in Aanbesteding.
De Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) en Veiligheid in Aanbesteding (ViA)
Om de veiligheidscultuur in de bouw verder te verbeteren hebben een aantal toonaangevende bouwondernemingen en opdrachtgevers de Governance Code Veiligheid in de Bouw opgesteld en ondertekend.
Vanaf 1 januari 2022 nemen de partijen die de GCVB hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn door opdrachtnemers op als een verplichting in aanbestedingen en contracten. Deze afspraak heet Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Om de mate van veiligheidsbewustzijn bij de opdrachtnemers inzichtelijk te maken wordt de Veiligheidsladder (NEN Safety Culture Ladder) ingezet.
De ladder bestaat uit vijf treden. Hoe meer aandacht voor veiligheid, hoe hoger de trede op de ladder. Certificering trede 1 is niet mogelijk. Het geeft enkel het veiligheidsniveau aan en hoe er over veiligheid wordt gedacht. De ViA verplicht een certificering op de Veiligheidsladder voor zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever. Nu geldt certificering op minimaal trede 2. Uiterlijk per 1 januari 2025 moet worden voldaan aan trede 3. Veel onderaannemers zijn nog niet trede 2 gecertificeerd, maar zijn er druk mee bezig.
De Breman Veiligheidsladder
Breman heeft de NEN Safety Culture Ladder overgenomen en deze omgedoopt tot de Breman Veiligheidsladder.
De Veiligheidsladder is geen vervanging van het VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers). Het is een aanvulling hierop. Met de Veiligheidsladder wordt het veiligheidsgedrag ge-audit. Dit is anders dan een systeem-audit, zoals het VCA, die gericht is op technische en organisatorische aspecten.
Certificering Breman Utiliteit Rotterdam
Op dit moment is Breman Utiliteit Rotterdam nog niet gecertificeerd. Uiterlijk begin 2024 wil zij dit wel zijn. Het doel is om uiteindelijk trede 3 te behalen op de Veiligheidsladder en mogelijk in de toekomst nog wel hoger. Op korte termijn wordt daarom ook gestart met het certificeringstraject, uitgevoerd door Adviesbureau KAP. Zij zullen een nul-meting uitvoeren om te zien op welke trede Breman Utiliteit nu staat en wat er in de komende maanden moet gebeuren om tot certificering trede 3 te komen. Vanuit Breman Utiliteit is er alle vertrouwen in het traject en het behalen van de certificering.