Binnen drie jaar wordt de installatie van het aantal hybride warmtepompen met 500 per dag verhoogd. Daarmee krijgt de verduurzaming van de gebouwde omgeving een flinke boost. Achter de schermen is er door diverse partijen hard gewerkt om tot dit besluit te komen. Maar belangrijker nog: de subsidie die dit mogelijk moet maken is rond. De diverse partijen hebben zich verenigd in Team Duurzaam Installeren (TDI500), waarvan de Breman Installatiegroep onderdeel is!
De installatiesector moet anders te werk gaan
Om die boost vorm te kunnen geven, moet de installatiesector anders te werk gaan. Daarvoor heeft TDI500 vanuit het Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) een subsidie van vijf miljoen euro gekregen. TDI500 richt zich op de ontwikkeling van installaties die beter betaalbaar zijn, met betere prestaties en een halvering van de installatietijd. Met de kennis en kunde vanuit Breman, spelen we een belangrijke rol om samen met de andere partijen de benodigde impuls te geven en de energietransitie te versnellen.
Warmtepompen spelen een essentiële rol in het verduurzamen van de gebouwde omgeving
In het beleidsprogramma Versnelling Verduurzaming Gebouwde Omgeving wordt als doel gesteld om in 2030 één miljoen (hybride) warmtepompen geïnstalleerd te hebben in bestaande gebouwen. Om dat voor elkaar te krijgen moet het tempo flink omhoog naar ruim 100.000 extra installaties per jaar, ofwel 500 extra installaties per dag. Installatiebedrijven hebben een sleutelrol om deze versnelling te realiseren, samen met de fabrikanten, groothandels, klanten, scholen, overheden en kennisorganisaties.
Welke doelstellingen heeft TDI500?
De toekenning van de MOOI subsidie betekent de kickstart van het TDI500 project waarin het consortium zichzelf ten doel stelt om:
De capaciteit bij installatiebedrijven te vergroten
Halveren van de tijd die nodig is voor intake, werkvoorbereiding, installatie en nazorg van een (hybride) warmtepompinstallatie (32 naar 16 uur). Daarnaast wordt er gewerkt aan het terugbrengen van de kennisintensiviteit door taken op te delen en te wijzigen in de complexiteit van installatie-activiteiten: startende monteurs (MBO 2 en 3) kunnen sneller aan de slag, en hooggekwalificeerde mensen worden effectiever ingezet.
Nieuwe en verbeterde (hybride) installatieconcepten te bedenken
Drie verbeterde installatieconcepten worden ontwikkeld waarmee voor meer woningen een hybride warmtepomp ook spijtvrij en betaalbaar kan worden geïnstalleerd.
Installatie betaalbaar te maken voor een grotere groep gebouweigenaren
Verlagen van de installatiekosten met 30% door verkorting van de installatietijd en verhoging van standaardisatie en seriematig werken. Daarnaast wordt gezorgd voor 15% minder energiegebruik door betere inregelmogelijkheden van installaties, prestatiemonitoring en service op afstand.
Zekerheid over energiebesparing in de praktijk te brengen
Door installaties beter af te stemmen op groepen woningen (zogenaamde contingenten), dynamische testprotocollen te ontwikkelen en verbeterde tooling voor inregelen en prestatiemonitoring.
Op weg naar energiepositief
Bij Breman gaan we voor energiepositief. Dit betekent dat we meer energie teruggeven dan het kost aan medewerkers, klanten én de aarde. Deze investering in verduurzaming past dan ook volledig bij de strategische doelen die Breman heeft gesteld. We zijn trots dat we onderdeel mogen zijn van deze extra stap in de energietransitie.
Resultaten vanaf 2024
De eerste resultaten worden in de tweede helft van 2024 verwacht. De opgedane kennis wordt zo breed mogelijk gedeeld binnen de gehele sector om de beoogde versnelling en opschaling te kunnen realiseren. Via de bestaande opleidingsprogramma’s en door middel van de klankbordgroep met de partijen in de keten wordt actief gewerkt aan kennisverspreiding en het vormgegeven van allianties tussen ketenpartners. Overige belanghebbenden worden o.a. via evenementen en publicaties op de hoogte gehouden.
Over het consortium
Het TDI500 consortium bestaat uit Bonarius, Breman Installatiegroep, Comfort Partners, Econic, Eneco, Essent, Feenstra, Heat Transformers, Mampaey, Mensen maken de transitie, Stichting Team Duurzaam Installeren, een nieuwe stichting bestaande uit de installatiebedrijven van het consortium, en TNO. Deze laatste fungeert als penvoerder van het consortium. Daarnaast is Techniek Nederland als ondernemersorganisatie van installatiebedrijven nauw aangesloten bij het consortium om opgedane ervaring en kennis verder binnen de sector te verspreiden.
Belangstelling
Als u meer wil weten over dit project neem dan contact op met Charlotte Lelieveld of Rob Kotte via penvoerder.TDI500@tno.nl.