Het Breman Kenniscentrum Energietransitie gaat samen met woningcorporaties en vastgoedeigenaren op zoek naar manieren om te verduurzamen. Dit doen ze tijdens kennissessies en bij het geven van advies. Recent heeft het Kenniscentrum advies gegeven aan woningcorporatie Woonplus over het verduurzamen van vier complexen. We zijn benieuwd hoe Woonplus tegen dat advies aankijkt. We spreken Bianca Koster, werkzaam als projectmanager duurzaamheid bij Woonplus.
Nationale prestatieafspraken
Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft nieuwe verduurzamingsplannen. Het doel van die plannen is om verduurzaming te versnellen. Om die plannen te realiseren, moeten er maatregelen genomen worden. De Nationale Prestatieafspraken is in samenspraak gebeurt met Aedes, Woonbond en VNG. Onder andere is opgenomen dat woningcorporaties uiterlijk in 2028 alle woningen met een E-, F- of G-label verbeterd moeten hebben. Ook staat daarin dat corporaties vanaf 2026 cv-ketels die aan vervanging toe zijn, moeten vervangen door een hybride warmtepomp of een ander duurzamer alternatief. Als projectmanager duurzaamheid houdt Bianca zich voornamelijk bezig met de aanpak voor het verbeteren van de woningen met het label E, F, G uit de portefeuille tot en met 2028.
Nieuwe rekenmethodiek energielabels
Hoe is Woonplus bij Breman terecht gekomen? Bianca: “Het onderhouden van de installaties van woningen van Woonplus wordt door Breman gedaan. Bas Bax, technisch vastgoedcoördinator bij Woonplus, kwam in contact met Mark Sprenkels van het Breman Kenniscentrum Energietransitie.” Voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen wordt de rekenmethodiek NTA 8800 gebruikt. Deze kan een negatieve uitwerking hebben op de energielabels van appartementencomplexen met collectieve warmtapwatersystemen. “Een woning die eerst gewaardeerd werd op energielabel B, heeft met de nieuwe methodiek label G. Dat is lastig om aan bewoners uit te leggen: uw woning was eerst groen en is nu rood”, legt Bianca uit. “Bas is hierna gelijk gaan schakelen. Wat kunnen we hiermee doen? Die vraag werd uitgezet bij het Breman Kenniscentrum en vanaf daar heb ik het eerste antwoord opgepakt.”
Advies bij collectieve systemen
Het eerste advies dat het Kenniscentrum gaf, was het installeren van individuele boilers in iedere woning die is aangesloten op een collectief warmtapwatersystemen. We zagen dat de woning weer groen werd.” Toch vond het Kenniscentrum dit advies nog niet compleet. Door de aanpassing stegen namelijk de energielasten van de bewoners. Bianca: “We moeten wel weten wat het doet voor de portemonnee van de klant. Samen met Mark heb ik gekeken naar wat er nodig is om het advies compleet te krijgen.” Ze vervolgt: “We vroegen ons af of we het probleem van de E-, F-, G-labels ook kunnen oplossen door zonnepanelen te plaatsen. Mark is met dat idee verder aan de slag gegaan.
Echt onafhankelijk advies
Hoe nu verder? “Het eerste advies, naar een individuele boiler gaan, hebben we aan de kant geschoven. Met het tweede advies gaan we verder en dat moet nog verfijnd worden. De puntjes moeten nog op de “i” worden gezet, maar de basis ligt er zeker.” Wat vindt Bianca van het advies gegeven door het Kenniscentrum? “Breman geeft echt onafhankelijk advies. Het moet duidelijk zijn dat bij het vragen om advies bij het Kenniscentrum, je niet meteen vastzit aan Breman als installateur.” Bianca vervolgt: “Ik vind het goed dat een installateur investeert in het Kenniscentrum. Bij het maken van advies is het belangrijk om ook de kosten voor de bewoner en die van de opdrachtgever mee te nemen. Dat wordt bereikt door het Kenniscentrum.”