In de nieuwbouw wordt er gewerkt met nieuwe, duurzame technieken. Een voorbeeld hiervan is de warmtepomp. Niet alleen voor installateurs betekent dit een verandering in de werkwijze en benodigde kennis: dit geldt ook voor onze opdrachtgevers en ketenpartners. Zo ook voor Heijmans Woningbouw. De klantenserviceafdeling van Heijmans Woningbouw Rosmalen en Rotterdam kwam samen met de collega´s van Breman Zuid op bezoek om hun kennis over dit onderwerp bij te spijkeren. De training werd geleid door de Breman Academy en het Breman Kenniscentrum Energietransitie. We spreken Heijmans en Breman Zuid over hun ervaring.
Goede kennis essentieel voor klantenservice
Net als bij Breman, is Heijmans onderverdeeld in verschillende divisies. Zo heb je Vastgoed, Infra en Bouw & Techniek. Marco Lavrijsen is werkzaam als coördinator klantenservice bij Heijmans Woningbouw Rosmalen. “Met de verschillende divisies kan Heijmans eigenlijk allerlei soorten bouwprojecten maken. Installatie is daar natuurlijk een onderdeel van waarvan met name Heijmans Woningbouw in het verleden vaak heeft samengewerkt met Breman.” Werkzaam op dezelfde afdeling is Rona Konings. Rona: “Als de nieuwbouwwoningen eenmaal zijn opgeleverd, moeten mensen nog steeds ergens terechtkunnen met vragen. Bijvoorbeeld wanneer er iets kapotgaat. Dan komen ze bij ons uit. Goede kennis van installaties is daarom essentieel.”
Jarenlange goede samenwerking
Al jarenlang hebben Heijmans en Breman een goede samenwerking. Er wordt onder andere samengewerkt aan de zogenaamde Heijmans Woonconcept. Wat de samenwerking zo goed maakt, is volgens Marco vooral de communicatie. “We hebben elkaar vaak aan de lijn en komen er eigenlijk altijd samen uit.” Hoe is Heijmans bij de Breman Academy terechtgekomen? Marco: “Als klantenserviceafdeling hebben we een teamcraft-sessie achter de rug, waarbij je werkt aan de betrokkenheid binnen het team en een betere samenwerking. Hier kwam uit dat we als team meer kennis op wilde doen van de warmtepomp. Gezien onze goede relatie met Breman, heb ik een lijntje uitgegooid bij Pascal van Wijk, servicecoördinator bij Breman Zuid. Zo zijn we hier terechtgekomen.” Ook Pascal zelf is hier erg over te spreken: “Ik ben dankbaar dat Heijmans in groten getale is aangesloten. Dat wordt vanuit onze kant zeer gewaardeerd. Het is ook fijn om daarbij mensen te ontmoeten die we normaal alleen via de telefoon spreken.”
Kennis in de praktijk toepassen
Het Kenniscentrum trapte de training af met een inleiding over de energietransitie, BENG en hoe Breman daarop inspeelt met de divisiestructuur. Aanwezig bij de training waren zowel front- en backofficemedewerkers als servicemonteurs. “De impact van de training is daarom tweeledig”, vertelt Marco. “De frontofficemedewerkers krijgen een beter beeld van wat de warmtepomp is en hoe het werkt. Zij kunnen klanten beter te woord staan en zelf gerichtere vragen stellen om het probleem te kunnen achterhalen. En voor onze backofficemedewerkers en servicemonteurs geldt dat zij de praktische kennis op locatie kunnen inzetten. Ze kunnen dan beter meekijken naar het probleem.” Rona: “We hebben nu meer informatie over hoe de warmtepomp werkt, de verschillende onderdelen en de storingen. Daardoor kunnen wij onze klanten sneller helpen en in veel gevallen ook geruststellen. Dat is vaak al heel fijn.”
Openstaan voor nieuwe informatie
Niet alleen de klantenservice van Heijmans Woningbouw Rosmalen en Rotterdam heeft tijdens de training iets geleerd. Ook de collega’s van Breman Zuid hebben die dag hun kennis bijgespijkerd. Marco: “Ik vond het heel leuk om te zien dat de collega’s van Breman ook zo ontvankelijk waren voor de informatie. Ze stelden zich kwetsbaar op door open te bespreken wat er anders of beter kan. Dat is voor Heijmans fijn.” Pascal voegt daaraantoe: “De uitleg die gegeven is, is begrijpend voor zowel aannemers als de nazorg. Het is goed te volgen en het is direct toepasbaar. Wij zijn heel enthousiast over deze training.”