Bewoners blijken hun bestaand huis en tapwater veilig en voldoende met waterstof te kunnen verwarmen. Dat bewijst de praktijktest die het consortium H2@Home heeft afgerond. Ook levert de pilot allerlei aanbevelingen op om deze vorm van energievoorziening voor de gebouwde omgeving verder te optimaliseren. Het Breman Kenniscentrum Energietransitie mocht hier een bijdrage aan leveren.
Fotocredit: H2@Home
Momenteel speelt waterstof nog een zeer beperkte rol in de gebouwde omgeving
Dat gaat wat het H2@Home1 consortium2 betreft veranderen. Acht maanden lang hebben zij een waterstofinstallatie in het DreamHûs getest. Dat is een replica jaren-70 woning die aangesloten was op een ondergronds waterstofnet. Afgelopen zomer werd de installatie losgekoppeld en onlangs werden de resultaten van de proefopstelling op The Green Village van de TU Delft bekend. Waterstof is inderdaad een veelbelovend alternatief voor aardgas in de gebouwde omgeving.
Er kan veilig worden verwarmd met waterstof
De pilot toont aan dat het zeer goed mogelijk is om een binnenhuisinstallatie, vergelijkbaar met een aardgasinstallatie, via een H2-net met waterstof te voeden en in een H2-ketel te verbranden. Dat is voor het consortium van netbeheerders, fabrikanten en andere partijen het belangrijkste resultaat. Te meer omdat de veiligheid van de bewoners nooit in gevaar is geweest en zij zich altijd veilig en comfortabel hebben gevoeld. Je kunt met bestaande materialen en een H2-ketel een veilige installatie realiseren en aansluiten op een buiteninstallatie; de gebruikte materialen geven geen problemen met lekkage of anderszins.
Uit de pilot zijn een aantal aanbevelingen gekomen
Waaronder het belang van het betrekken van de hele keten: producenten, netbeheerders, een installateur, een ketelproducent en ook bewoners en een certificerende instantie (Kiwa). Ook scholing en certificering worden genoemd. Het werken met H2 vereist namelijk specifieke kennis en vaardigheden van monteurs.
De belangrijkste uitdaging voor de toepassing van H2 ligt niet in de techniek
Die uitdaging ligt namelijk in de communicatie daaromheen. Acceptatie door de bevolking en overheden is essentieel. Iedereen moet nog wennen aan waterstof en de gevolgen die toepassing hiervan specifiek voor hem of haar heeft. Het is belangrijk dat hieraan wordt gewerkt door duidelijk te communiceren.
De basis voor verschillende pilotprojecten van de netbeheerders
De ervaringen uit het H2@Home-project en de WaterstofStraat vormen de basis voor verschillende pilotprojecten van de netbeheerders. Daarin worden de gasnetten in reguliere woonwijken, en later ook steden, overgezet van aardgas op waterstof. De kennis en kunde van H2@home is daarbij zeer waardevol.
Meer weten? Het gehele persbericht lees je hier. Het volledige eindrapport kan je hier vinden.