Persoonlijk
Guido en Ernie kennen elkaar vanaf begin dit jaar, maar sinds de introductieperiode zijn ze goed op elkaar ingespeeld. Daarom stelt Guido Ernie elkaar voor. Ernie: “Guido heeft net een kleine gekregen. Hij heet Raf en is nu 7 maanden oud. Guido komt uit Rotterdam en de afspraak op de vestiging is dat daar alleen tijdens het voetbalseizoen grappen over gemaakt mogen worden op maandagochtend. Het is immers al moeilijk genoeg voor een Rotterdammer in Haarlem. Overigens woont Guido in Berkel en Rodenrijs, schuin tegenover de vestiging van Breman! In zijn vrije tijd houd Guido van golf. Hij is er alleen niet zo goed in, want de ballen liggen verspreid achterin zijn auto”.
Guido: “Als ik Ernie zou moeten beschrijven begin ik bij het feit dat water een rode draad in zijn leven is. Zo woont hij op een boot. Hij is ook op opgegroeid op een woonboot en zijn ontspanning vindt hij op het water: kitesurfen, varen, op het water zijn. Ook deze zomer gaat Ernie er weer met zijn schip op uit. Verder eet Ernie uitsluitend plantaardig. Dat doet hij uit de overtuiging dat dat beter is voor zijn gezondheid en daadwerkelijk bijdraagt aan het klimaat en natuurlijk het dierenwelzijn. Inmiddels heeft hij een carrière van meer dan 30 jaar in de installatietechniek in tal van directiefuncties. Hij heeft twee zoons van 20 en 22 die, als het schip op de vaste plek in Amsterdam ligt, nog steeds ‘thuis’ wonen. Blijkbaar vinden ze het heel gezellig bij hem.”
Opvallende zaken binnen Breman
In de eerste weken viel het Guido bij Breman op dat het een warme organisatie is. “Vanaf het allereerste sollicitatiegesprek tot de laatste kennismaking. Iedereen staat open om je te helpen en je vragen te beantwoorden”, zegt Guido. Ook op de vestiging in Haarlem voelt dat zo. Het team voelt heel hecht en loyaal, vooral onderling. Iedereen wil elkaar hulp bieden.
Ernie werkt sinds oktober 2020 voor Breman en vult Guido aan: “Bij Breman zit het hart op de goede plek. Dat leidt tot dat warme gevoel en de bereidheid om elkaar te helpen. Wat de directie uitstraalt en is vertaald naar de kernwaarden is echt te zien in de organisatie: de ruimte geven aan de medewerkers om mede richting te kunnen geven aan de organisatie om zo met elkaar een betere wereld achter te laten is diep verankert. Dat is ook waarom ik ook voor Breman heb gekozen. De kernwaarden passen goed bij mij en voelen niet als loze kreten. Ook in de vestiging in Haarlem is deze instelling goed voelbaar.”
Gekomen bij deze functie
Ernie kent de Breman organisatie al langer. Zowel van samenwerking bij gezamenlijke klanten zoals Mooiland als vanuit de competitie. In de zomer van 2020 is het contact via René Breman geïntensiveerd. Dat heeft in oktober 2020 geresulteerd tot een rol als strategisch bedrijfsadviseur. Hij is toen onder andere gestart met het traject “strategie-herijking” met Jeroen Geelhoed dat nu voorligt bij de ondernemingsraden.
Guido en Ernie leerden elkaar in januari dit jaar kennen. Waarna Ernie Guido vervolgens heeft voorgesteld aan de Breman organisatie. De vervolggesprekken met de directie konden alleen nog in de avond. “Dit kwam mooi uit want dan ligt mijn zoon Raf al op bed”, zegt Guido. Het gesprek ging over wat belangrijk is in het leven, zoals kinderen en het gezinsleven. Guido vertelt verder: “Dan krijg je een bepaald gevoel over hoe iemand is en denkt over de wereld. Het klikte natuurlijk al met Ernie en door alle gesprekken met de directie werd dit gevoel bevestigd. Als je met mensen praat die dezelfde normen en waarden hebben is het helemaal top”.
Werkervaring
Voor zijn functie bij Breman heeft Ernie onder andere gewerkt bij GTI (Engie), Comfort Partners, Remeha en was hij operationeel directeur van Feenstra. Meer dan 30 jaar ervaring is echter niet in een paar regels samen te vatten. Voor Ernie is het belangrijk om in zijn loopbaan mensen beter kunnen te laten werken: als mens en als team. Zijn hogere doel is om te zorgen dat mensen bewuste keuzes maken in hun leven.
Kortgezegd heeft Ernie meer dan 30 jaar ervaring in operationele, commerciële en algemene functies. Hij heeft zowel inhoudelijke als proces kennis van veel facetten. “Ik probeer met een holistische – over-all- blik naar de wereld en een organisatie te kijken. Ook in de energietransitie ben ik al lange tijd werkzaam. Na het afgestuderen op de energiehuishouding van een grote papierfabriek speelt het besparen op energie en verlagen van het grondstoffengebruik een centrale ‘groene draad’ in mijn loopbaan. Ik heb wat met de toekomst. Het zat al vroeg in mijn DNA”, zegt Ernie.
Guido is begonnen als projectmanager bij Croon Elektrotechniek – inmiddels CroonWolterenDros. Dat was op schepen en booreilanden, altijd in de renovatiekant van projecten. Vanuit die elektrotechniek en renovatiekant is hij doorgegroeid. Zo heeft hij gewerkt bij Van Dorp en heeft hij recentelijk een klus afgerond bij Comfort Partners. Hij kwam terecht bij een combinatiebedrijf waar de focus lag op multidisciplinaire projecten. Inmiddels kun je dus wel stellen dat hij een ruime ervaring in de installatiebranche heeft.
Doelen
Vanaf het eerste moment klikten Guido en Ernie super goed. “We denken vaak hetzelfde over de toekomst en hoeven elkaar nooit te corrigeren. Ook is er veel humor en voelt het vertrouwd. Het is een hele positieve band en samenwerking. We liggen eigenlijk altijd op één lijn”, zegt Guido.
Voor de toekomst van de vestiging in Haarlem hebben Guido en Ernie nog geen plan vastgelegd, maar weten wel waar de verbeterpunten liggen. Guido: “Bij Haarlem moet eerst gewerkt worden aan de basic stability, maar dat gaat zeker lukken met alle loyale en betrokken medewerkers. Het is belangrijk om samen met de medewerkers te kijken wat beter kan. De focus moet liggen op ‘voeldoening halen uit je werk’. Dit is voor Ernie en mij ook erg belangrijk”. Daarna willen Guido en Ernie verdere invulling geven aan de strategie: deze echt uitdragen. Ook veiligheid speelt hierin een belangrijke rol, zowel Arbo-veiligheid als sociale veiligheid.
Ernie vult aan: “Breman moet flinke stappen maken als het gaat om de energietransitie. We moeten hier een prominentere rol in gaan spelen. Dat geldt zeker ook voor de klanten en relaties van Woningbeheer Noordwest. We moeten duidelijk maken wat dit gaat betekenen voor onze dienstverlening en wat er op ons af gaat komen. Dit is spannend, maar ik vind het erg leuk”.
Iedereen energiepositief
Zelf zijn Guido en Ernie ook actief bezig met energiepositiviteit. Zo is het CO2-verbruik van Ernie na zijn verhuizing naar een boot nog slechts een derde van wat het was en is Guido’s huis energiepositief! “Op een tientje na dan..”, zegt Guido. Voor Ernie is dit echter niet het enige waar ‘energiepositief zijn’ om draait. Hij geeft aan: “Ik ben enthousiast om te zien dat in de herijkte strategie (concept) de doelen concreet en meetbaar zijn. Maar het gaat niet alleen om hoeveel energie of fossiele brandstoffen die je verbruikt. Ik vind mijzelf super energiepositief, omdat ik met plezier naar mijn werk ga. Her is nog gaver als je ook de mensen om je heen met plezier kan laten werken. Dat is voor mij het allerbelangrijkste”.
Leren
Na de vraag wat de nieuwe directie van Breman Woningbeheer Noordwest nog wil leren valt er een stilte. Ernie denkt na en zegt: “Dat weet ik eigenlijk nog niet. Ik verwonder me dat ik elke dag nog zo weinig weet en dat ik zoveel leer. Ik ben ontzettend leergierig”. Ernie volgt dan ook regelmatig cursussen en trainingen, omdat hij heel graag meer wil leren. “Wellicht wordt ik dan een beetje wijzer in de breedste zin van het woord”, vult hij aan.
Guido zou graag leren hoe Breman het doet. Daarmee bedoelt hij: leren hoe het mooie stuk medezeggenschap van het bedrijf in elkaar zit. “Hoe geef je daar nou vorm aan en hoe kunnen we als mensen met de medezeggenschapcultuur het organiseren met elkaar. Ik kan begrijpen dat mensen dat lastig vinden”, zegt Guido.
Toekomst van de installatiebranche
Volgens Ernie zijn er belangrijke ontwikkelingen aan de gang binnen de installatiebranche. Beide heren sluiten zich dan ook volledig aan bij de gedachtegang van Bert en Joris (directie Breman Woningbeheer Zuid). Guido: “Wij moeten investeren in de ontwikkeling van onze vakmensen en hard werken aan het behouden van onze prominente rol binnen de installatiebranche. Met alle aandacht voor nieuwe technieken, want we moeten het komende decennium ook nog zorgen dat de bestaande technieken het goed blijven doen. Ook moeten we nieuwe mensen met andere competenties werven. Om met de nieuwste ontwikkelingen mee te kunnen gaan en om te werken aan een klantgerichte cultuur. Ernie: “Ik heb verheugd gezien dat we in Haarlem al 3 vrouwelijke monteurs hebben. Hoe gaaf is dat! Die komen toch net iets anders binnen bij de bewoner. En dat is wellicht aanleiding voor meer. Ik ben er een groot voorstander van diversiteit binnen het team. En als het kan zetten we ook medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in. Waar mogelijk doen we dat, maar eerst de tent op orde”.