Bij Breman hebben we het Kenniscentrum Energietransitie. Een adviesorgaan dat zowel intern als extern ondersteunt bij verduurzamingsvraagstukken. Het werd in het leven geroepen omdat er steeds meer vragen kwamen vanuit de markt. Zo komen woningcorporaties en vastgoedeigenaren vele uitdagingen tegen. Zij moeten bestaande bouw verduurzamen om aan klimaateisen te voldoen, maar hoe doe je dat op een betaalbare en behapbare manier? Daar is het Kenniscentrum voor. Naast advies geven zij ook trainingen aan woningcorporaties en vastgoedeigenaren. Maar zo ook aan CE Delft, een adviesbureau met de vraag om parate kennis op te doen in de praktijk. Mark Sprenkels en Ton Wolters draaien hier hun hand niet voor om.
Op de route richting aardgasvrij moet je iedereen meekrijgen
Benno Schepers is werkzaam als manager van team Duurzame Steden bij CE Delft. CE Delft is een adviesbureau op het gebied van energie en duurzaamheid, op het snijvlak van techniek, beleid en economie. “We geven advies aan overheden, gemeenten en bedrijven in Nederland en Europa die aardgasvrij willen worden of willen weten welke beleidsinstrumenten zij kunnen inzetten om CO2-reductie te realiseren”, vertelt Benno. “Hierin is het belangrijk om mensen te overtuigen om duurzame stappen te zetten. Op de route richting aardgasvrij moet je iedereen meekrijgen.”
Waardevolle kennis opdoen in de praktijk
Benno en zijn team kwamen bij het Kenniscentrum terecht met een specifiek vraagstuk. “We geven beleidsadvies op een bepaald niveau, maar werken zelf nooit met de installaties waar we over adviseren. Thomas Piessens, van Techniek Nederland, heeft ons toen de Breman Academy aangeraden voor een kennismaking met de installaties”, licht Benno toe. Het team van CE Delft dat bij de Academy op bezoek kwam, bestond uit tien personen. Allemaal met zeer uiteenlopende vragen. “Ton Wolters heeft die vragen voor ons geïnventariseerd. Een aantal teamleden wilde de werkende installaties in de Breman Academy zien. Voor mij was het vooral belangrijk eens te horen hoe Breman omgaat met de krapte. Zowel met de schaarste in materialen als de krapte op de arbeidsmarkt. En welke oplossingen zien ze daarin? Dat was voor mij heel interessant om te horen.”
Een rondleiding door de Breman Academy
Tijdens de training was er alle ruimte voor vragen. “Ik begreep van Ton en Mark dat wij eindeloos bleven doorvragen. Dat vonden ze leuk en uitdagend. Ja, dat krijg je als je tien mensen tegenover je zet die het naadje van de kous willen weten”, lacht Benno. De oorspronkelijke vraag van de groep was: “Kunnen wij een dagje sleutelen aan installaties?” Alleen is dat een cursus van maar liefst zes weken. Benno: “We hebben dus geen vieze handen gekregen, maar het was heel leerzaam. Zowel de theorie als de rondleiding in de Academy.” Benno geeft aan dat het fijn was om alle installaties in bedrijf te zien. “Ook het geluid was erg goed om te ervaren. Geluid is namelijk echt een issue in de installatiebranche. Je kan erover lezen, maar het daadwerkelijk horen heeft veel meerwaarde.” Hij concludeert: “Iedereen is met zeer veel nieuwe kennis naar huis gegaan.”
Parate kennis voor gesprekken
Wat levert zo’n training van het Kenniscentrum precies op? Benno: “We hebben nu parate kennis voor de gesprekken die we voeren met onze opdrachtgevers. Net iets bredere kennis, vanuit de praktijk. Stel dat we warmtepompen willen adviseren, dan is het voor ons ontzettend handig om te weten wat dat in de praktijk inhoudt. Hoeveel installatietijd neemt het in beslag en wie zijn ervoor nodig?” Hij vult aan: “Warmtepompen zijn nog relatief nieuw. Het moet allemaal nog uitgevonden worden hoe we daar precies mee omgaan, maar ondertussen worden er hogerop wel allerlei beslissingen gemaakt. De training van het Kenniscentrum heeft ons inzicht gegeven in wat de gevolgen zijn van het uitvoeren van nieuw beleid.”
Meer aandacht voor het overdragen van kennis
Als Benno ons als installatiebedrijf een tip mag geven, is het wel het volgende: “Vaker dit soort trainingen en sessies aanbieden aan beleidsmakers en ambtenaren. Er zijn veel praktijkinstituten voor mensen die zelf werkzaam zijn in de branche, maar niet voor de mensen die er iets van moeten vinden.” Hij vult aan: “Alle buurten en gemeenteraden moeten nu écht aan de slag met de warmtetransitie, maar gemeenteraden weten vaak niet voldoende van het onderwerp af. Het zou goed zijn als er in de installatiebranche meer aandacht is voor het overdragen van relevante kennis aan beleidsmakers en ambtenaren.”