Breman monteur ontwikkelt uniek gereedschap
19 december 2017
In ons personeelsblad schrijven wij in iedere editie over de ‘favotool’, zoals het woord al doet verklappen: een favoriet gereedschap van een Breman. In ons nieuwste magazine hebben we wel een heel bijzondere variant. Richard Meiresonne van Breman Techniek ontwikkelde namelijk zelf een eigen, uniek gereedschap. Voor het gemak noemen we het even de Warmtepomp-takel ‘Ketrolley’. Betrokkenheid leidt tot innovatie!
Richard: “Woningcorporatie De Woonwensen plaatste een aantal jaren geleden de warmtepomp in een groot aantal van hun woningen. Tegelijkertijd werden de daken van de woningen vernieuwd en geïsoleerd. Dit alles was bedoeld om de woningen te verduurzamen. Helaas bleek de warmtepomp niet het rendement te leveren waarop gehoopt was en besloot de woningcorporatie deze weer te (laten) verwijderen. Maar hoe verwijder je een 120-150 kilo wegend apparaat? Een apparaat dat met behulp van een kraan, via het dak, is geplaatst. Niet zo’n eenvoudige klus, zo bleek. De warmtepomp via mankracht verplaatsen is een enorme lichamelijke opgave en je zou er zeker zo’n zes man voor nodig hebben. Het geheel ontmantelen is een tijdrovende klus. Dit moest dus anders.”
“Ongeveer vier jaar geleden had ik al een steekwagen gemaakt. Hiermee kunnen op een eenvoudige manier zwaarwegende cv-ketels (bijvoorbeeld de Agpo) verplaatst worden (zie foto 1). Deze steekwagen werd het uitgangspunt voor mijn nieuwe ontwerp. Allereerst heb ik een warmtepomp in zijn geheel ontmanteld om te kijken wat ik kon gebruiken. Zo kwam ik erachter dat er hijsogen aan de bovenkant van de warmtepomp zitten (zie foto 2). Ik kon het apparaat dus laten ‘hangen’. Met dat gegeven ben ik verder gaan werken. Alle onderdelen waarvan ik dacht ze nodig te hebben, heb ik uitgetekend. Daarvan is een houten prototype gemaakt. Het prototype heb ik vervolgens besproken met Roelof Kroes, directeur Breman Techniek. Hij reageerde heel enthousiast en gaf mij de ruimte en de middelen om het prototype uit te gaan werken.”
Met behulp van een kennis bij een las- en metaalbedrijf werd het houten prototype omgezet naar een metalen versie. Deze versie werd voorzien van een poedercoating, wat zorgde voor een mooi, strak resultaat. “Hiermee ben ik gaan testen. Om geen risico’s te lopen heb ik goede maatregelen getroffen. Zo kunnen de verbindingen die we gebruiken veel meer dragen dan 150 kilo. Dit is gedaan om er zeker van te zijn dat het sterk genoeg is en er geen ‘gekke’ dingen kunnen gebeuren.”
“Deze tool is echt een uitkomst. We werken effectiever, de lichamelijke belasting is sterk verminderd, de bewoner ervaart zo min mogelijk overlast en de kans op schade is gering. Ik ben heel trots op het eindresultaat,” aldus Richard.’
Deze tool en de manier van werken zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo gaat woningcorporatie De Woonwensen ook in 2018 verder met het verwijderen van de warmtepompen en komt er dus een tweede opdracht aan voor Breman Techniek.