Op een prachtig ruim terrein in Culemborg wordt hard gewerkt aan zogenaamde conceptbouw. Dit is een idee van onder andere Heijmans en Breman waarbij er een aantal typen standaardwoningen worden aangeboden. Door de ontwerpen te standaardiseren, kan er snel en efficiënt worden gebouwd. Ook het installatiewerk wordt hierdoor een stuk makkelijker, doordat er veel met prefabricatie kan worden gewerkt. Breman is verantwoordelijk voor de W-installatie van de 66 en 29 woningen die er momenteel op het terrein worden gerealiseerd.
Conceptwoningen
Conceptwoningen zijn standaardwoningen waarbij de indeling grotendeels hetzelfde is. Mario Dekkers, hoofd uitvoerder Heijmans Concept legt uit: “Een conceptwoning is bedacht volgens een bepaald stramien. Voor het grootste gedeelte, ongeveer 80%, ligt het ontwerp van de woning vast. 15% bestaat uit een variatiebibliotheek waaruit architecten kunnen kiezen, denk aan een gedraaide kap of puntgevels. De overige 5% is architectonische vrijheid.” Bij die architectonische vrijheid kan je denken aan de kleur van de stenen.
Stefan Klunder, voorman bij Breman Zuid vertelt: “Bij traditioneel bouwen verloopt het proces vaak een stuk ingewikkelder, omdat elke woning anders is. Bij conceptbouw ligt het proces voor het merendeel vast, waardoor het makkelijk op te delen is in een aantal fases. Voor die fases hebben we de materialen al klaarliggen.”
Prefabricatie
Omdat het proces van tevoren vrijwel helemaal is uitgestippeld, kan er veelvuldig worden gewerkt met prefabricatie. “Wat Breman sterk maakt, is dat zij alle prefabricatie onderdelen in een 3D-model hebben verwerkt. Die onderdelen kunnen op de bouw gemakkelijk worden gemonteerd. Daardoor werken we veel sneller en efficiënter”, aldus Mario.
Bij de woningen in Culemborg worden WTW-installaties (warmte-terug-win) en warmtepompen geplaatst. Hierbij is werken met prefabricatie ideaal. “De aansluitingen voor de warmtepomp worden kant-en-klaar aangeleverd op een plank. Het enige wat nog hoeft te gebeuren, is de plank monteren op de juist plek en de buizen aan te sluiten. Voor alle typen conceptwoningen heeft Breman zo’n plank klaarliggen”, legt Stefan uit. De prefab-onderdelen worden geleverd in een pakket, die op basis van de Asana-planning wordt afgeroepen.
KYP-planning
Bij de bouw in Culemborg wordt gebruik gemaakt van een zogeheten KYP-planning. Deze planning geeft weer welke partij waar precies voor verantwoordelijk is. Handig voor als er wordt gewerkt met verschillende onderaannemers. In een tijdlijn wordt met gekleurde labels aangegeven wanneer een bepaald onderdeel moet worden opgeleverd. Voor elk afgerond onderdeel wordt een vinkje gezet, waardoor je altijd precies kan zien of het project nog op schema ligt. Zo volgen de werkzaamheden elkaar naadloos op. Stefan: “De ene dag wordt de fundering gelegd, de andere dag de vloerwarming. We werken op die manier zo efficiënt mogelijk.” Ook scheelt het een hoop regelwerk en onderling afstemmen. “Het grote voordeel ervan is dat het online staat en dat iedere onderaannemer er toegang tot heeft”, vertelt Mario.
Leerling-monteurs
Bij Breman vinden we leren en ontwikkelen een groot goed. Om die reden heeft vrijwel elke monteur een leerling-monteur onder zich, die meeloopt op de bouw. Stefan: “We laten het reilen en zeilen zien. Op school worden de basisvaardigheden geleerd en op de bouw willen we deze uitbreiden. We vinden het belangrijk dat ze leren waar er op de bouw allemaal rekening mee moet worden gehouden en dat ze een inzicht ontwikkelen. Het doel is dat elke leerling-monteur uiteindelijk zelf een bouw kan draaien.”
Samenwerking Heijmans
De samenwerking tussen Heijmans en Breman wordt door beide partijen als zeer positief ervaren. Ruim 9 jaar geleden is Heijmans met conceptbouw begonnen. Dit hebben ze doorontwikkeld door andere partijen, waaronder Breman aan te haken. En die ruimte voor verbetering is er nog steeds. “We zijn continue bezig met innoveren. Hoe kunnen we de volgende versie van het project optimaliseren zodat we er beide profijt van hebben én de woningen nog beter worden? Inmiddels hebben we daar een app voor waar elke co-maker voorstellen in kan delen. Zo zijn we altijd aan het vernieuwen en verbeteren”, licht Mario toe. Als dit project is afgerond, hebben Heijmans en Breman in de afgelopen 5 jaar maar liefst 364 woningen in Culemborg gebouwd. Mario: “Ik zou dit graag nog jaren willen doen met hetzelfde team. Mijn energie haal ik uit die samenwerking en samen steeds beter worden.”