In Tilburg zijn onze collega’s van Breman Utiliteit Zwolle en Utiliteit Zuid druk bezig voor opdrachtgever Vaanster. Hier komt middenin een winkelgebied een nieuw appartementencomplex. Het gaat om 171 appartementen, 16 verdiepingen, verdeeld over twee gebouwen. Op de benedenverdieping is ruimte voor winkels.
Leidingen verbinden
Het winkelgebied, dat KWG (kernwinkelgebied) Zuid heet, krijgt er een bijzonder appartementencomplex bij. Het complex bestaat dus uit twee bouwdelen, die worden gescheiden door een winkelstraat. Ondergrondse leidingen verbinden de twee delen, Oost en West. Wat er verder bijzonder is aan dit project? Voor twee aparte gebouwen is er slechts één technische ruimte.
Prefabriceren is het halve werk
In bouwdeel Oost wordt centraal de warmte en koude opgewekt. Dit gebeurt door middel van 6 all electric warmtepompen, die als prefab skids zijn gebouwd bij Breman Utiliteit Zwolle. Omdat die al in de werkplaats geprefabriceerd zijn, hoeven ze op de bouwplaats alleen ter plekke nog ingehesen te worden. In de woningen zelf zijn er afleversets die de warmte per woning verder regelen. Deze manier van werken is dus zeer efficiënt.
EQw-systeem
Het project in Tilburg heeft de eerste EQw-skid, die is ontwikkeld door Breman samen met Visietech en Vaanster. Het concept bestaat uit elektrische warmtepompen, een drycooler installatie en de afleversets in de woningen. En eigenlijk alles wat hiertussen zit. Dit systeem kunnen we compleet op de werkplaats prefabriceren, wat dus op de bouw zelf versnellend werkt.
Uitdagingen op locatie
Bij de uitvoering van het project zitten nog best wat uitdagingen. Vooral op logistiek gebied moet er goed gepland worden. Projectleider Roger Goertz van Utiliteit Zuid vertelt: “De straat waaraan de gebouwen liggen, heeft volledig eenrichtingsverkeer. En dat middenin het centrum van Tilburg. Voor half 12 ‘s ochtends mag je nog op en neer, daarna is het gebied autoluw. Dus rond 6 uur of half 7 in de ochtend moeten we het materiaal al laten komen. De monteurs op de bouw moeten daarom zelf inventief zijn om de buizen voor het leidingwerk naar boven te brengen. Als wij de kraan niet kunnen gebruiken, dan gaan we zelf met de hoogwerker naar boven.”
Al doende leert men
De monteurs (Guido en Hobie) op de bouw delen hun ervaring. “Niet alleen de logistiek is een uitdaging. In het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw was uitgegaan van een ander verwarming/koelsysteem. Dit heeft heel wat invloed gehad op hoe wij het leidingwerk aan konden brengen aangezien de sparingen conform het oude ontwerp waren aangebracht.”
Alles op afstand
Utiliteit Zwolle en Utiliteit Zuid kunnen met deze opdracht een mooi resultaat neerzetten. Als alles klaar is, zullen ze de installaties op afstand beheren en monitoren. Ze verwachten dit project rond februari 2022 op te leveren.