Stadhouderskade, hartje Amsterdam. Op nummer 78 vind je de Heineken Experience. In het kloppende hart van de oude Heineken-brouwerij kun je je onderdompelen in de wereld van bier. Als je binnenkomt vallen de enorme koperen ketels meteen op. De brouwerij is een soort museum geworden, maar zeker niet minder indrukwekkend. Projectleider Jurjan Veenstra voelt zich erg thuis in het Amsterdamse. Al zijn projecten bevinden zich in de hoofdstad. Met de fiets gaat hij zijn projecten één voor één af. Voor Breman Utiliteit Zwolle mag hij nu een bijzonder project leiden: de vernieuwbouw van de Heineken Experience. We geven je graag een kijkje in de keuken van de monumentale bierbrouwerij.
Een stukje uitgebreider
Jurjan Veenstra is projectleider en werkt nu ruim 12,5 jaar bij Breman. Hij vertelt over de bijzondere opdracht. “De vraag van Heineken was: kunnen we de museale route uitbreiden en een ontvangsthal creëren, zodat de bezoekers voor de tour niet meer buiten op de Stadhouderskade hoeven te wachten? Dit zou een veiligere en klantvriendelijkere situatie voor de bezoekers opleveren. Hier kwam in 2020 een tender uit. Aannemer Salverda vroeg of wij hier samen met hen aan mee wilden doen. De bedoeling was: de paardenstallen afbreken, een nieuwe bezoekersentree bouwen en een aantal bestaande zaken in de museale route aanpassen.”
De kracht van samen
“We hebben ons vervolgens ingeschreven op de tender. Samen met Salverda hebben we een presentatie gegeven over hoe we het zouden aanvliegen. Salverda had zelf bedacht om de installateur, wij als Breman in dit geval, al meteen mee te nemen. Heineken was hierdoor positief verrast en daarom hebben we samen met Salverda de klus gekregen. We hebben een plan van aanpak gemaakt met daarin diverse fases. Het plan was zo ingestoken, dat zowel de bezoekers als de opdrachtgever zo min mogelijk overlast zouden ervaren. De Heineken Experience moest namelijk open blijven tijdens de verbouwing.
Gefaseerde aanpak
Jurjan: “We hebben gekozen voor een gefaseerde aanpak. Dit kan ook niet anders, want het museum moest gewoon bezocht kunnen worden. We zijn begonnen met de verbouw van de entreehal. Dit is de zogenaamde ‘tourmaker’. Hier vind je de monumentale ketels, waar we overal sprinklers ingebouwd hebben. De koeling en de verwarming hebben we aangepast en we hebben het warme tapwater voor een nog werkende moutketel aangebracht. De hele route is aangepast voor de bezoeker. De oude installaties hebben we verwijderd en nieuwe geïnstalleerd. Ook hebben we hier de luchtbehandeling aangepakt. In de overgang van het bestaande gebouw richting de nieuwbouw, hebben we de luchtkanalen in de grond gemaakt om alles uit het zicht te houden vanwege een glaskap over de gehele lengte van het gebouw. Voordat de nieuwbouw er stond, hebben we in de grond de riolering aangelegd. De energie voor verwarming en koeling wordt opgewekt met twee warmtepompen en de afgifte gaat via vloerverwarming/koeling en wordt via de lucht nageregeld per zone.“
Originele details
De nieuwbouw is nu bijna klaar. Op de zesde verdieping gaan we nog aan de slag met verbouwing van de Moutzolder. Als je door het hele gebouw loopt, zie je zoveel herkenbare en oude elementen van de voormalige brouwerij. Mooi dat dit allemaal nog intact is gebleven. Jurjan vervolgt: “Het deel op de zesde verdieping wordt toegevoegd aan de tour voor bezoekers. Hier komt een bar en een dakterras met horecamogelijkheden. Op deze verdieping maken we nieuwe luchtbehandeling, aanpassingen verwarming en de voorzieningen voor de bar. De keuken passen we enigszins aan om alle voorzieningen weer werkend te krijgen.” Het is wel een project met behoorlijke uitdagingen: “Normaal heb je een horizontale luchtbehandelingskast. Nu hebben we een verticale luchtbehandelingskast moeten maken. De oude graansilo’s zijn namelijk gekozen als locatie voor de luchtbehandelingskast. Dit was heel lastig omdat het er precies in moet passen, inclusief al het kanalenwerk. Volledig op maat gemaakt dus. Maar wel gaaf als het dan lukt. De luchtbehandelingskast wordt volledig in stijlen en panelen aangeleverd. In de fabriek wordt de kast helemaal in elkaar gezet. Dan gaat het weer uit elkaar voor het transport en op locatie in de graansilo wordt alles dan weer opgebouwd.
Laatste fase
De nieuwbouw bij de Heineken Experience moet in juli worden opgeleverd met een nieuwe winkel. Daarna wordt de bestaande winkel met merchandise verplaatst. In de oude winkel wordt een magazijn gemaakt. Ook hier doet Breman Utiliteit Zwolle de luchtbehandeling, het riool, het sanitair, de verwarming, koeling en regeltechniek.
Uitdagingen maken het project
Jurjan vindt de uitdagingen in dit project wel heel bijzonder. “De gebruiker moet nergens last van hebben en het comfort moet blijven. Dit betekent dat alle installaties operationeel moeten blijven. Verder moet je dus in een al bestaande omgeving ook weer nieuwe dingen installeren. Dan is er de complexiteit van het monumentale gebouw: hoe kom je van A naar B? Je zit ook nog eens in hartje Amsterdam natuurlijk, dus je bent afhankelijk van levermomenten van materiaal. Het meest bijzondere is dat je in een authentieke omgeving aan het werk bent. Waarbij je dan alles netjes weg moet zien te werken. Maar het resultaat mag er zijn!”