Tijdens de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, werd in 1951 in Amsterdam-West de Dobbebuurt gebouwd. Door het enorme woningtekort dat was ontstaan, moest er snel en kostenbesparend worden gewerkt. Daardoor was de voorspelde levensduur van de huizen niet meer dan 50 jaar. Het is inmiddels dus hoog tijd voor vernieuwing van de 189 appartementen, die zijn verdeeld over 9 blokken. Zo’n 2,5 jaar geleden werd het renovatieproject gestart. Naar verwachting worden de woningen in het vierde kwartaal van 2022 opgeleverd. De woningen worden in onbewoonde staat gerenoveerd, omdat er rigoureuze maatregelen worden getroffen. Zo worden ze volledig gestript en van binnen opnieuw opgebouwd. Een mooie uitdaging voor Breman Kampen.
Kenmerkend ontwerp
De wijk is vernoemd naar de verzetsstrijder Theo Dobbe, die in de Tweede Wereldoorlog met Groep Dobbe wapendepots en distributiekantoren overviel. Toen de wijk vlak na de oorlog werd gebouwd, was er een tekort aan materialen, geld en goed opgeleide metselaars en timmermannen. Dit had sobere architectuur en kleine woningen tot gevolg. Toch hebben de architecten gekozen voor een ontwerp met mooie details, te zien aan de kozijnen en de vormgeving van de entrees en balkons.
Onderdeel buitenmuseum
De woningblokken zijn onderdeel van het Van Eesteren Buitenmuseum. Dit museum bestaat uit nieuwbouwbuurten die typerend zijn voor de wederopbouw. De Dobbebuurt heeft sinds 2008 zelf het predicaat ‘beschermd stadsgezicht’. “Dit bracht enige uitdaging met zich mee bij het renoveren, omdat de uitstraling van de gevels intact moest blijven”, vertelt Sam Tjoeng, uitvoerder bij hoofdaannemer Coen Hagedoorn.
Rigoureuze renovaties
Vanwege de veroudering van de wijk, moesten er rigoureuze renovaties worden doorgevoerd. Om die reden is gekozen voor onbewoonde renovatie. De woningen worden beter geïsoleerd en krijgen nieuwe plafonds en deuren. Ook de keuken, de badkamer en het toilet worden vervangen. Na de voormontage van de installaties volgt de afmontage en het meten, inbedrijfstellen en rapporteren. En er was nog een doelstelling: het aardgasvrij maken van de wijk.
Aardgasvrije wijk
Om een aardgasvrije wijk te bouwen, worden de woningen aangesloten op stadswarmte. Daarnaast worden er op het dak zonnepanelen gelegd door Breman Kampen, voor iedere woning drie. Dit zal niet het hele energieverbruik opvangen, maar toch een deel van de kosten dekken. Daardoor zijn de woningen bijna energieneutraal, oftewel BENG. Daarnaast is Breman Kampen verantwoordelijk voor de elektriciteit, het loodgieterswerk, ventilatie, de aansluiting tot KPN/Ziggo en het aanleggen van de netvoorzieningen voor de stadswarmte. Er wordt veel met prefabricatie gewerkt om de werkzaamheden op de bouw te versnellen, daarom zijn de woningen in BIM gemodelleerd. Onder andere de warmtekasten, wc’s, douchepalen en keukenwanden zijn geprefabriceerd.
Vervolg samenwerking
Zowel aannemer Coen Hagedoorn als Breman zijn beide tevreden over de samenwerking. Zo tevreden zelfs dat een vervolgproject al in de planning staat. “Het betreft wederom een project van drie jaar. Het gaat om portiekflats aan de Vlietstraat, vlak achter de Amstel, bij een complex dat rondloopt”, vertelt Sam. Gradus Zandbergen, hoofd uitvoerder bij Breman Kampen, vult aan: “We gaan zoveel mogelijk met hetzelfde team werken, bij beide partijen. Dat werkt fijn, omdat je elkaar al kent en weet wat je aan elkaar hebt.”