Weer een bijzonder project voor Breman Utiliteit Zwolle: het verduurzamen van de Sint-Clemenskerk in Steenwijk. Inmiddels is de officiële opening geweest en is er mooi werk afgeleverd door onze collega’s. Het aanpassen van een monumentaal pand brengt altijd de nodige uitdagingen met zich mee. Projectleider Erwin van der Wal laat zien dat Breman Utiliteit Zwolle deze uitdagingen uitstekend aankan.
Van kerk naar ook een centrum voor kunst, cultuur en educatie
Dat was het doel van dit project. De Grote Kerk in Steenwijk heeft een geschiedenis die meer dan duizend jaar teruggaat. De kerk heeft diverse verbouwingen ondergaan, maar de indeling is sinds de zestiende eeuw onveranderd. Tot dit jaar. In de Zuidbeuk van de kerk is een zalencomplex gebouwd, compleet met receptie en horecakeuken. Breman Utiliteit Zwolle heeft gezorgd voor de volledige E- en W-installaties. Van warmtepompen, tot aan de luchtbehandelingsinstallatie, sanitaire voorzieningen, verlichting en brandmeldinstallatie.
Er waren veel uitdagingen tijdens de bouw
Want midden in de kerk is een soort unit geplaatst met verschillende ruimtes. Hierdoor kon er veel geluidsoverlast komen van de installaties. Dit moest dus tot een minimum worden beperkt. Met Al-Ko Luchttechniek is er daarom een luchtbehandelingskast ontworpen, die weinig geluid produceert. Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Projectleider Erwin van der Wal vertelt: “We hebben hier gekozen voor een warmtepomp, om toch een stukje duurzamer bezig te zijn. Hiermee kunnen ze verwarmen en koelen. In eerste instantie wilde de opdrachtgever alleen een cv-ketel en koeling, maar vanwege de gasprijzen hebben ze toch voor een warmtepomp gekozen. In de toekomst moeten er nog zonnepanelen bovenop de kerk komen. Verder moest de unit ook zo gebouwd worden, dat deze in z’n geheel gedemonteerd kan worden, zonder de monumentale waarde te beschadigen. Want je weet niet welke bestemming de kerk later nog krijgt.”
Ook het aangezicht was belangrijk
Want het gaat om een monumentaal pand. Erwin: “De installaties moesten we zo veel mogelijk uit het zicht krijgen. Zoals de leidingen en de luchtkanalen op het dak van de unit. Samen met de architect en de bouwkundig aannemer hebben we hiervoor een oplossing gevonden, door de opstanden van de buitenwanden te verhogen. Verder moesten de waterleidingen en het elektra langs het orgel. Dus we konden niet overal zomaar een schroef in draaien, omdat je de monumentale elementen niet wilt beschadigen.”
Naast duurzaam is de kerk ook moderner
Want Utiliteit Zwolle heeft een nieuw gebouw in een oud, monumentaal pand gebouwd. Volgens de nieuwste installatienormen. Erwin vervolgt: “De LED verlichting gaat via een Dali-sturing op het gebouwbeheerssysteem. Een systeem waarmee we op afstand de verlichting aan en uit kunnen doen, kunnen dimmen en ook tijden kunnen voorprogrammeren. In de unit zijn er meerdere ruimtes met schuifwanden, waardoor je alles los van elkaar moet kunnen in- en uit schakelen. Via hetzelfde systeem wordt in elke ruimte de CO2 gemeten. Op basis daarvan wordt er in de ruimtes geventileerd.”
Er is veel tijd gestopt in engineering
Zo is er veel aandacht geweest voor de werktekeningen, bouwkundige constructies, geluiden en trillingsgeluiden. Een oud pand is niet rechttoe rechtaan en dat bleek in de praktijk ook wel. Want ter plekke zagen de uitvoerende collega’s dat de oude trekstangen in de kerk erg krom waren. Hierdoor moest de luchtbehandelingskast iets anders geplaatst worden. Ook met het monteren van de luchtkanalen moesten ze hier omheen werken. Zo heeft Erwin echt maatwerk moeten toepassen, ondanks de uitgebreide voorbereidingen op papier.
Erwin coördineert graag renovatieprojecten
Dat zijn vaak oude gebouwen met verouderde installaties. En daar krijgt hij veel energie van. Sinds drie jaar werkt hij nu als projectleider voor Breman. Hij is ooit begonnen als stagiair bij een lokale installateur, ‘gewoon’ op de bouw. Intern is hij verder opgeleid tot uiteindelijk projectleider. Maar na een aantal jaar wilde hij toch meer uitdaging. En die krijgt hij bij Breman Utiliteit Zwolle zeker. Hij leidt bijzondere projecten en heeft te maken met grotere installaties. Erwin: “Elke dag is weer anders. De complexiteit van de installaties is anders dan bij woningen. Dit brengt meer uitdaging met zich mee. Hiervoor deed ik alleen woningen en villa’s en werkte ik voor de particuliere markt. Nu dus alleen maar voor de zakelijke markt en dan kom je regelmatig bijzondere gebouwen tegen. En om hier een passende oplossing voor te bedenken met mijn projectteam, blijft elke keer weer een uitdaging.”
Plezier hebben op het werk
Dat vindt hij het belangrijkste wat er is. Waar hij verder energie van krijgt? “Ik denk over het algemeen: De gezelligheid met je collega’s en als er weer een klus is geklaard, binnen het budget. Als de klant tevreden is en er beperkt overlast is geweest. Dan hebben we het met z’n allen goed voor elkaar. Je bent dan wel een zakelijk partner, maar je kunt met opdrachtgevers heel sociaal en open zijn. Dat is erg prettig.”
Luchtfoto: Vincent Kleingeerts