Energiepositief werken betekent dat je energie krijgt van je omgeving, je je veilig voelt en helemaal jezelf kan zijn. Ongeacht wie je bent of wilt zijn. Dat bevorderen we vanuit Breman voor Iedereen. Het kloppende hart van verschillende initiatieven. Een programma voor in- en externe impact. Waar we samen in gesprek gaan, bewustzijn creëren en actie ondernemen. Wij moedigen jou en jouw organisatie aan hetzelfde te doen. Voor een veilige, diversere en inclusievere werkvloer gebaseerd op gelijkwaardigheid.
Ben je hier beland door de D&I Doorgeefkaart. Super! Dat betekent dat er weer iemand in beweging is gekomen. Met deze kaart willen wij jou en jouw organisatie aanmoedigen om D&I ook op de kaart te zetten. Hoe meer organisaties dit doen, hoe groter de impact.
Samen leren
Het wiel opnieuw uitvinden houden wij niet van. Wel van verbinding en samenwerken. In onze zoektocht naar concrete voorbeelden om D&I te bevorderen liepen we regelmatig tegen muren op. Vandaar dat wij het anders doen. Wij delen onze ervaringen en ontwikkelingen rondom D&I en willen hierover in gesprek gaan. Met andere organisaties. Zodat we hierin samen kunnen ontwikkelen. Want wij beginnen pas.
Voor ons was dit initiatief een stap naar veel nieuwe ontwikkelingen. Wil jij binnen jouw organisatie diversiteit en inclusie ook op de kaart zetten?
Stappenplan voor de oprichting van een Diversiteit en Inclusie Netwerk:
- Vraag support van je directie / CEO / bestuur.
- Zoek één of meerdere kartrekkers.
- Vraag enthousiaste collega’s om te helpen bij de invulling en organisatie van de netwerksessies.
- Kies een datum, tijdstip en locatie voor de kick-off.
- Kopieer en plak het onderstaande bericht op intranet, interne mail of op andere communicatiemiddelen.
En het vervolg? Daarover vind je hieronder meer.
Kopieer en plak deze tekst op één van jullie communicatiekanalen. Dit is de start voor nieuwe D&I-activiteiten.
“Ben jij jezelf op het werk? Een oproep aan jou!
Het is belangrijk dat je energie krijgt van je omgeving, je je veilig voelt en je volledig jezelf kan zijn. Ook op je werk. Ongeacht je geslacht, gender, etniciteit, seksuele voorkeur, beperking, of geloofsovertuiging bijvoorbeeld. Oftewel, ongeacht wie jij als uniek persoon bent of wilt zijn. En daar gaan we extra aandacht aan geven. Structureel.
Initiatiefnemers [collega 1] en [collega 1] doen hierbij de aftrap voor een nieuw op te richten netwerk voor inclusie en diversiteit. Oftewel een netwerk voor iedereen.
Dit netwerk wordt het ‘kloppende hart’ van verschillende diversiteitsinitiatieven binnen [ons bedrijf]. Een intern netwerk waar onderwerpen ingebracht kunnen worden en waarover we met elkaar van gedachten wisselen. De basis voor actie, verandering en een veilige en gelijkwaardige werkvloer.
Daarom starten we met een informele bijeenkomst om te kijken wat er rondom deze onderwerpen zoal speelt binnen [onze organisatie] en wat voor initiatieven we in de toekomst kunnen nemen. Vanuit daar gaan we kijken hoe we het netwerk stapsgewijs kunnen voortzetten.
We nodigen iedereen die zich met deze onderwerpen verbonden voelt, er interesse voor heeft, of er meer over wil weten, van harte uit!
Dit netwerk is voor iedereen.
Dus lijkt het jou interessant om mee te denken en praten over D&I initiatieven ter bevordering van sociale veiligheid en gelijkwaardigheid binnen [onze organisatie]?
Stuur dan een mail naar [voer email in]”
We delen graag onze ervaringen. Daarom staan hieronder suggesties voor de invulling van de eerste twee D&I-sessies.
Sessie 1 – De basis
- Verbinding: waarom hebben mensen zich aangemeld voor het Netwerk. Wat is ieders verhaal? Praat hier samen over.
- Kennis: wat is diversiteit en inclusie? Nodig hiervoor een expert uit.
- Brainstorm & break-out: wat zijn ontwikkel- en aandachtspunten die men ziet in de organisatie.
- Actie: laat iedere collega een nieuwe collega uitnodigen voor een volgende sessie. Bij voorkeur iemand voor wie D&I nieuw is of met een andere zienswijze.
Sessie 2 – Bewustwording
- Kennis: nodig een expert uit op het gebied van bewustwording en biases.
- Verbinding: ga hierover het gesprek aan samen.
- Brainstorm & break-out: wat zijn de belangrijkste thema’s om te adresseren alvorens draagvlak voor D&I in de organisatie te krijgen?
- Actie: De belangrijkste thema’s uitwerken voor de volgende sessie.
Overige sessies
Andere thema’s waar je aan kan denken zijn draagvlak krijgen, het onderzoeken van belemmeringen en obstakels binnen je organisatie, het prioriteren van D&I thema’s en hoe je die gaat laden. Voor ons zijn de combinatie van kennis, verbinding en actie zijn een mooie basis. Wat uiteraard per organisatie en situatie kan verschillen.
SER Diversiteit in Bedrijf heeft hierover meer informatie op hun website. Zo ook het Charterdocument Medewerkersnetwerken met meer praktijkervaringen en tips.
Ons verhaal begint bij onze dappere collega Patrick. Hoofdmonteur binnen Breman Woningbeheer. Hij heeft zijn coming-out gedaan binnen Breman. Wat hij spannend vond, maar zich tegelijkertijd ook veilig bij voelde. Niet lang daarna vroeg hij zich af: “Waarom laten we bij Breman niet meer zien dat het oké is om jezelf te zijn?”
Vanuit die vraag stuurde hij hierover een e-mail naar de groepsdirectie van de Breman Installatiegroep. Na een mooi gesprek werd besloten om een netwerk op te richten om sociale veiligheid en gelijkwaardigheid te bevorderen: Breman voor Iedereen.
Met dit alles zeggen wij niet dat we er al zijn, want we beginnen pas. Wij zijn geen koploper, maar een aanjager. En dit delen, doen we vanuit de kern van ons Breman-DNA.
Alles wat wij doen staat in het teken van de toekomst met een beter woon- en werkklimaat. Als installatiebedrijf én als mensen. We geven meer dan we nemen. Voor nu en volgende generaties.