Tijdens onze Woning APK constateren onze adviseurs geregeld dat aardlekschakelaars niet functioneren. Daarom hebben we een handig ezelsbruggetje bedacht: “Klok verzetten? Aardlekschakelaar checken!” Wat hebben deze twee met elkaar te maken? In directe zin natuurlijk helemaal niets. Het moment van het verzetten van de klok van zomer- naar wintertijd (en ook andersom) is gewoon een erg handig moment om je aardlekschakelaar te testen.
Een aardlekschakelaar kan je leven redden
Een aardlekschakelaar is een beveiliging in de groepenkast. Deze zal je beschermen wanneer je een metalen onderdeel, direct of indirect, aanraakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een apparaat defect is en onder spanning komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan een draadje in je wasmachine dat is losgeraakt.
Bij gevaar geen stroom
De aardlekschakelaar vergelijkt de stroom die de meterkast verlaat en weer terugkomt. Zit daar een verschil in, dan schakelt hij snel uit. Lekt er stroom weg door bijvoorbeeld een mens of dier, dan wordt dit opgemerkt en schakelt de aardlekschakelaar onmiddellijk de spanning af. Een hele geruststelling, toch? Dit product is er voor jouw veiligheid. De internationale veiligheidsvoorschriften adviseren dat je minimaal één keer per maand moet testen of het product nog goed werkt.
Hoe test ik de aardlekschakelaar?
De aardlekschakelaar kan je gemakkelijk handmatig testen. Dit doe je door de knop ‘Test’ in te drukken. De aardlekschakelaar, en daarmee ook de installatieautomaten die erachter zitten, zullen meteen spanningsloos worden. Daarna kun je hem gewoon weer inschakelen. Gaat de aardlekschakelaar niet uit bij de test, dan heb je te maken met een mogelijke storing of defect. Dit moet direct worden onderzocht door een installateur.
Houd jezelf en huisgenoten veilig
Het gekke is dat deze test, ondanks dat het belangrijk is, in de meeste gevallen niet vaak genoeg wordt uitgevoerd. Het is handig om de aardlekschakelaar te checken als de klok verzet wordt. Aangezien je (veel) digitale klokken dan opnieuw moet instellen. Doe dit voordat je gaat slapen en zet na de test meteen de klokken op de wintertijd.
Als je dit ook doet bij het verzetten van winter- naar zomertijd, dan test je hem in ieder geval twee keer per jaar. Daar doe je jezelf en je huishouden een groot plezier mee!