Wanneer je warmtepomp kapot is, komt dat nooit uit. Op deze pagina vind je meer informatie over wat te doen bij problemen. Lees hiervoor de veelgestelde vragen onderaan de pagina. Komt u er niet uit, neem zo snel mogelijk contact op met Breman. Komt u er niet uit? Wij staan 365 dagen, 24 uur per dag voor u klaar.
Als je een service- en onderhoudsabonnement bij ons hebt, word je zo snel mogelijk geholpen. Is je warmtepomp niet meer te repareren, dan zorgen wij dat er zo snel mogelijk een nieuwe komt.
Heb je geen service- en onderhoudsabonnement bij Breman, neem ook dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op via 0800-4422244. We kijken altijd naar een passende oplossing.
Hoe werkt mijn warmtepomp?
Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier uw huis te verwarmen en van warm water in de badkamer en keuken te voorzien. Een warmtepomp gebruikt de omgeving als duurzame warmtebron. De bron is het systeem waaraan de gewenste energie wordt onttrokken of afgegeven: warmte onttrekken in de winter en warmte afgeven in de zomer (koelen). Grondwater kan als bron dienen, maar ook bodem, oppervlaktewater of (ventilatie)lucht.
Afhankelijk van uw wensen en de mogelijkheden in uw woning, kan de warmtepomp er op verschillende manieren uit zien. Een warmtepomp is altijd voorzien van een binnendeel, die lijkt op een cv-ketel, soms wat kleiner, soms een stuk groter. Hoe het buitendeel van de warmtepomp eruit ziet hangt af van het soort warmtepomp. Daarnaast maakt elke warmtepomp gebruik van een koudemiddel om de warmte van de bron te winnen en naar de woning te brengen.
Bodemwarmtepomp
Een bodemwarmtepomp haalt, zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, de warmte uit de bodem. Bij de installatie van een bodemwarmtepomp worden verticale slangen in de grond aangebracht. De vloeistof in de slangen onttrekken de warmte uit de bodem. Hieruit haalt de warmtepomp zijn energie.
Meer weten over de werking van deze warmtepomp en hoe je dit type het best in gebruik kunt nemen? Bekijk dan de video!
Lucht-water warmtepomp
De lucht-water warmtepomp heeft, in tegenstelling tot de bodemwarmtepomp, zowel een binnen- als buitenunit. Bij de lucht/water warmtepomp onttrekt de vloeistof in de leiding warmte uit de lucht/het water. De energie wordt gebruikt om de vloerverwarming en het water te verwarmen en te koelen.
Meer weten over de werking van deze warmtepomp en hoe je dit type het best in gebruik kunt nemen? Bekijk dan de video!
Veelgestelde vragen
Algemeen
Je kan een perilex stekker heel makkelijk herkennen. Wanneer je de stekker uit het stopcontact haalt zie je dat deze er anders uitziet dan een normale stekker. Een perilex stekker is bedoeld voor een driestanden schakelaar. Je kan dit gerust zelf controleren.
Als je een service- en onderhoudsabonnement hebt bij Breman, word je zo snel mogelijk geholpen. In noodgevallen (bijvoorbeeld bij een gaslek) helpen we altijd direct. Bij extreme drukte proberen we minder urgente storingen (zoals een lichte lekkage bij een radiator) op een later tijdstip uit te voeren. Zo kunnen we garanderen dat onze klanten niet zonder verwarming en warm water zitten.
Een storing kan je melden door te bellen naar: 0900 – 821 21 74 (lokaal tarief).
Voor minder dringende storingen kan je een formulier invullen. We nemen binnen 24 uur contact met je op (tijdens kantooruren).
Heb je binnen 48 uur een afspraak met ons? Bel dan met telefoonnummer 0900 – 821 21 74 (lokaal tarief).
Voor afspraken die verder in de toekomst liggen kan je een formulier invullen, bellen mag uiteraard ook. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Warmtepomp
Naast bijvullen en ontluchten van het systeem kun je zelf niet zoveel doen aan warmtepomponderhoud. Toch is het wel goed om de warmtepomp op de juiste manier te laten onderhouden. Sluit hiervoor bij Breman een service- en onderhoudsabonnement af speciaal voor warmtepompen.
Lucht in het warmtepompsysteem kan ook voor storingen zorgen. Daarom is het goed om regelmatig je warmtepomp te ontluchten. Dit geldt zowel voor het toestel zelf als voor de radiatoren.
Hoe je een warmtepomp ontlucht, is afhankelijk van het model of de fabrikant. Sommige warmtepompen zijn zelfs voorzien van automatische ontluchters. Bekijk dus altijd de handleiding van het apparaat. Het ontluchten van de radiatoren of vloerverwarming gaat bijna op dezelfde manier als het ontluchten van een gewone verwarming. Bekijk de instructievideo hieronder voor uitleg.
Voordat je de installatie gaat bijvullen, is het handig om alle benodigdheden bij elkaar te hebben. Zorg voor de volgende items:
- Emmer
- Handdoek of dweil
- Vulslang
- Waterpomptang (eventueel)
Schakel vervolgens de tapwaterfunctie van de warmtepomp uit.
- Bevestig de vulslang aan de kraan.
- Draai de kraan open totdat deze gevuld is met water. Zo voorkom je dat er lucht in de installatie terechtkomt. Vang het water uit de slang op in een emmer.
- Sluit de slang vervolgens aan op het vulpunt van de warmtepomp.
- Draai het vulpunt van de warmtepomp open.
- Laat de kraan open totdat de druk is opgelopen tot 1,5 a 2 bar. Dit zie je op de manometer van de warmtepomp.
- Sluit het vulpunt af.
- Draai de kraan dicht.
- Koppel de vulslang weer los, en laat deze leeglopen in een emmer.
- Dweil eventueel gemorst water op met een doek.
Is de waterdruk in je warmtepomp lager dan 1 bar? Dan moet je bijvullen. Net als bij een cv-ketel moet de druk ongeveer tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Controleer daarom eens in het half jaar of de waterdruk nog in orde is. Ook als de warmtepomp een storing geeft of niet meer goed werkt, kan dat betekenen dat je moet bijvullen. Let wel goed op: soms geeft een warmtepomp een melding van lage druk. Je ziet dan: Lage Druk (LD) of Low Pressure (LP). Dit gaat alleen over de koudemiddelen in het verwarmingssysteem en niet over de druk. Als je dit ziet, schakel dan een specialist in warmtepomponderhoud in.
Voer een aantal controles uit. Check:
- Of de stekker goed in het stopcontact zit. Controleer eventueel de aardlekschakelaar en de zekeringen in de meterkast.
- Of het buitendeel van je warmtepomp stroom krijgt. Controleer de werkschakelaar en eventueel de aardlekschakelaar en de zekeringen in de meterkast.
- Of de storingslamp brandt.
- Of je kunt resetten met de resetknop.
- Of de kamerthermostaat hoog genoeg staat, zet hem anders eens op de hoogste stand
- Of de waterdruk voldoende is (tussen 1,5 en 2 bar) op de drukmeter;
- Of er voldoende radiatoren en/of groepen van de vloerverwarming openstaan.
- Of je borrelende geluiden hoort in de installatie.
- Of je een druppelende kraan hebt.
Is na deze controles de storing niet verholpen? We helpen u graag. Neem dan contact op via: 0900 – 821 21 74 (lokaal tarief). Helaas vallen bovenstaande punten niet onder ons servicecontract.