Wanneer je ventilatiesysteem kapot is, komt dat nooit uit. Op deze pagina vind je meer informatie over wat te doen bij problemen. Lees hiervoor de veelgestelde vragen onderaan de pagina. Komt u er niet uit, neem zo snel mogelijk contact op met Breman. Komt u er niet uit? Wij staan 365 dagen, 24 uur per dag voor u klaar.
Als je een service- en onderhoudsabonnement bij ons hebt, word je zo snel mogelijk geholpen. Is je cv-ketel niet meer te repareren, dan zorgen wij dat er zo snel mogelijk een nieuwe komt.
Heb je geen service- en onderhoudsabonnement bij Breman, neem ook dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op via 0800-4422244. We kijken altijd naar een passende oplossing.
Hoe werkt mijn ventilatiesysteem?
In een woning wordt gemiddeld 15 liter vocht per dag geproduceerd door koken, douchen en wassen. Een ventilatiesysteem ververst lucht en zorgt dat vochtige en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Maar ventilatie zorgt ook voor energiebesparing: het kost meer energie om een vochtige woning op te warmen. Er zijn twee soorten systemen: mechanische ventilatie en warmteterugwinning.
Mechanische ventilatie (MV)
Bij mechanische ventilatie voert een ventilatiemotor constant vervuilde lucht af via kanalen. Vaak zijn er twee of drie standen die regelen hoeveel lucht er afgevoerd wordt. De aanvoer van frisse lucht gebeurd vaak via ramen met een ventilatiestand of ventilatieroosters.
Warmteterugwinning (WTW)
Warmteterugwinning is, zoals de naam al doet vermoeden, een manier van ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Net als bij mechanische ventilatie voert ook een WTW-systeem vervuilde lucht af via kanalen. Wat een WTW-systeem extra doet is het aanvoeren van verse lucht. De warmte van de vervuilde afgevoerde lucht wordt door een warmtewisselaar overgedragen naar de verse aangevoerde lucht. In de zomer werkt dit systeem andersom en verkoelt de verse lucht de woning direct bij binnenkomst.
Veelgestelde vragen
Algemeen
Je kan een perilex stekker heel makkelijk herkennen. Wanneer je de stekker uit het stopcontact haalt zie je dat deze er anders uitziet dan een normale stekker. Een perilex stekker is bedoeld voor een driestanden schakelaar. Je kan dit gerust zelf controleren.
Als je een service- en onderhoudsabonnement hebt bij Breman, word je zo snel mogelijk geholpen. In noodgevallen (bijvoorbeeld bij een gaslek) helpen we altijd direct. Bij extreme drukte proberen we minder urgente storingen (zoals een lichte lekkage bij een radiator) op een later tijdstip uit te voeren. Zo kunnen we garanderen dat onze klanten niet zonder verwarming en warm water zitten.
Een storing kan je melden door te bellen naar: 0900 – 821 21 74 (lokaal tarief).
Voor minder dringende storingen kan je een formulier invullen. We nemen binnen 24 uur contact met je op (tijdens kantooruren).
Heb je binnen 48 uur een afspraak met ons? Bel dan met telefoonnummer 0900 – 821 21 74 (lokaal tarief).
Voor afspraken die verder in de toekomst liggen kan je een formulier invullen, bellen mag uiteraard ook. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
MV en WTW
Wij adviseren om de filters in ieder geval eens in de 6 maanden te vervangen.
Dit is afhankelijk van het merk en het type installatie en hoe het gebruikt wordt. Meestal gaan ze zo’n 15 jaar mee. Een nieuw systeem levert een frisser huis op en maakt minder geluid. Bovendien kun je op jaarbasis zo’n 50 euro besparen op energiekosten.
Dit kun je beter niet zelf doen. Nadelen van zelf doen:
- Specialistisch werk: als je geen ervaring hebt met het reinigen van ventilatiekanalen en -systemen, dan kan het systeem snel uit balans raken. Hierdoor werkt het systeem minder goed.
- Dure apparatuur: de apparatuur en het gereedschap voor de reiniging van luchtkanalen is relatief duur. Dit kost minimaal tussen de € 3.000,- en € 5.000,-.
Wij adviseren om je ventilatiesysteem eens in de 2 jaar te laten onderhouden. Kanalenreiniging kan een keer in de 8 jaar.
Goed onderhoud is belangrijk om je ventilatie zo efficiënt mogelijk te laten werken. Wij adviseren om eens in de 8 jaar je ventilatiekanalen te laten reinigen door een professionele partij. Dit is goed voor je gezondheid en ook voor het systeem.
Dit gebeurt vooral bij oudere mechanische ventilatiesystemen, die vaak nog op wisselstroom werken. Wanneer je ventilatiesysteem in een hogere stand staat, komt er veel meer lawaai/geluid uit de ventilatiebox dan eerder het geval was. Dit kan erg storend zijn, omdat je dit door je hele huis hoort.
Bij nieuwe ventilatieboxen hoor je dit bijna niet. De oplossing is daarom ook: vervang je oude systeem door een nieuw type ventilatiebox.
Neem gerust contact op met Breman. Wij helpen je graag met advies of bij vervanging van het systeem. Bel hiervoor met 0800-442 22 44.
Er zijn twee vormen van mechanische ventilatie:
- Mechanische ventilatie: zuigt alleen vervuilde lucht af
- Warmteterugwinsysteem (wtw-unit): zuigt niet alleen lucht af, maar blaast ook schone, verwarmde lucht de woning in
Om te weten welk type jij in huis hebt, bekijk je het volgende:
De grootte van de ventilatiebox. Deze box (de motor van het systeem) staat meestal in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Is de box zo groot als een wasmachine, dan heb je een wtw-unit. Is de box ongeveer zo groot als een computerbeeldscherm, dan heb je mechanische ventilatie.
Je kunt ook kijken naar de ventielen in het plafond of de muur. Heb je deze alleen in de keuken, de wc of de badkamer? Dan heb je een mechanisch ventilatiesysteem. Heb je ook op andere plekken (vaak de woonkamer of de slaapkamers) ventielen of roosters? Dan heb je een wtw-unit.
Is je woning na 1980 gebouwd? Dan is de kans groot dat je een ventilatiesysteem in huis hebt. Over het algemeen zijn er twee soorten systemen: een mechanische ventilatie of een warmteterugwinsysteem (wtw).