Wanneer jouw cv-ketel kapot is, komt dat nooit uit. Op deze pagina vind je meer informatie over wat te doen bij problemen. Lees hiervoor de veelgestelde vragen onderaan de pagina. Kom je er niet uit, neem zo snel mogelijk contact op met Breman. Wij staan 365 dagen, 24 uur per dag voor je klaar.
Als je een service- en onderhoudsabonnement bij ons hebt, word je zo snel mogelijk geholpen. Is je cv-ketel niet meer te repareren, dan zorgen wij dat er zo snel mogelijk een nieuwe ketel komt.
Heb je geen service- en onderhoudsabonnement bij Breman, neem ook dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op via 0800 – 442 22 44. We kijken altijd naar een passende oplossing.
Hoe werkt mijn cv-ketel?
Een cv-ketel werkt meestal op aardgas of stookolie en verhit met een brander het water in een gesloten systeem. Een circulatiepomp zorgt voor de circulatie van het warme water in het systeem. De cv-ketel is aangesloten op een rookafvoerkanaal of schouw om het rookgas af te voeren. Het warme water stroomt door de leidingen naar de radiatoren in jouw woning. Dit zorgt voor een aangename temperatuur in huis.
10 stappenplan cv-ketel
Noteer bij toestellen zonder waakvlam eerst de storingscode. Daarna op de resetknop drukken en/of de stekker (1 minuut) uit het stopcontact halen.
Stap 1 t/m 5
1. Zit de stekker in het stopcontact?
2. Is het toestel ingeschakeld?
3. Is er spanning? Controleer de zekeringen en/of aardlekschakelaar.
4. Is er voldoende water in de installatie aanwezig (2 bar)?
5. Staan de gaskranen open? Controleer dit bijvoorbeeld in de meterkast.
Stap 6 t/m 10
6. Hoor je borrelgeluiden? Dan zit er waarschijnlijk lucht in jouw installatie. Het gevolg is dat de radiator gedeeltelijk warm wordt. In dit geval dien je de cv-installatie te ontluchten. Is de waterdruk van jouw cv-installatie lager dan 1, 5 bar? Dan dient er water te worden bijgevuld. Bekijk de video hiernaast of download de bijvul- en ontluchtinstructie.
7. Staat de kamerthermostaat hoog genoeg ingesteld?
8. Druppelt er warm water uit de kraan (bij combitoestellen)?
9. Staan er voldoende radiatorkranen open voor een goede doorstroming?
10. Is het zeefje in de kraan of douchekop kalkvrij en schoon?
Let op! Houdt de storing aan? Controleer deze stappen. Kun je de storing zelf niet oplossen? Noteer de storingscode en bel ons storingsnummer.
Veelgestelde vragen
Algemeen
Je kan een perilex stekker heel makkelijk herkennen. Wanneer je de stekker uit het stopcontact haalt zie je dat deze er anders uitziet dan een normale stekker. Een perilex stekker is bedoeld voor een driestanden schakelaar. Je kan dit gerust zelf controleren.
Als je een service- en onderhoudsabonnement hebt bij Breman, word je zo snel mogelijk geholpen. In noodgevallen (bijvoorbeeld bij een gaslek) helpen we altijd direct. Bij extreme drukte proberen we minder urgente storingen (zoals een lichte lekkage bij een radiator) op een later tijdstip uit te voeren. Zo kunnen we garanderen dat onze klanten niet zonder verwarming en warm water zitten.
Een storing kan je melden door te bellen naar: 0900 – 821 21 74 (lokaal tarief).
Voor minder dringende storingen kan je een formulier invullen. We nemen binnen 24 uur contact met je op (tijdens kantooruren).
Heb je binnen 48 uur een afspraak met ons? Bel dan met telefoonnummer 0900 – 821 21 74 (lokaal tarief).
Voor afspraken die verder in de toekomst liggen kan je een formulier invullen, bellen mag uiteraard ook. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Ketel
Bekijk onderstaande video en zie hoe je stapsgewijs je cv-ketel kunt bijvullen.
Veel cv-ketels hebben een zomerstand. Hierbij geeft de- cv-ketel alleen warm water. Controleer of de ketel niet op de zomerstand staat. Als dit niet zo is, dan kan het zijn dat er een kraan langdurig druppelt. De verwarmingsfunctie blokkeert daardoor. Je controleert dit door alle warmwaterkranen in huis kort open te zetten en vervolgens stevig dicht te draaien. Daarna kun je de cv-ketel resetten.
De cv-ketel heeft een warmtewisselaar. Bij het aanzetten van de warmwaterkraan vraagt de warmtewisselaar om op volle toeren water op te warmen. Het tikkende geluid van een cv-ketel komt waarschijnlijk door de uitzetting van ketelonderdelen en leidingen. Een tikkend geluid kan geen kwaad. Wij kunnen ons voorstellen dat dit wel vervelend is. Breman kan een afspraak inplannen om langs te komen en het probleem op te lossen.
Een fluitend geluid komt van de verwarmingspomp of de ventilator van de cv-ketel. Als je een fluitend geluid hoort, kijk dan of het geluid er alleen is bij het gebruik van warm water, of tijdens het verwarmen van de woning. Neem vervolgens contact op met Breman om de vervolgstappen te bespreken. Telefonisch: 0900 – 821 21 74 (lokaal tarief)
Voer een aantal controles uit. Check:
- Of de waterdruk voldoende is (tussen 1,5 en 2 bar) op de drukmeter;
- Of de kamerthermostaat en/of ketelthermostaat hoog genoeg staat;
- Of de waakvlam brandt; als dat niet het geval is, probeer de waakvlam dan aan te steken;
- Of er een code verschijnt op het display (als je een moderne cv-ketel hebt die voorzien is van een elektronische ontsteking, dan verschijnt bij storing een code in het display; je kunt dan op de resetknop op de voorkant van het toestel drukken);
- Of de stekker in de wandcontactdoos zit;
- Of de hoofdgaskraan/toestelkraan wel geopend is;
- Of de zekering in de groepenkast heel is/omhoog staat;
- Of de warmwaterkranen niet lekken.
Het is nooit goed als je gas ruikt, ook niet ergens anders in huis. Het is belangrijk om snel te handelen. Gas kan verstikking of ontploffing als gevolg hebben. Maak daarom geen vuur en laat lampen uitstaan.
Neem de volgende stappen:
- Open ramen en deuren
- Sluit de hoofdkraan van de gasleiding af en verlaat de woning
- Bel 112 of het Nationaal Storingsnummer Gas en Stroom 0800 –9009
- Maak geen vuur
- Doe lampen of elektrische apparaten niet aan of uit
Vanwege de huidige energieprijzen begrijpen we goed dat woningeigenaren en huurders graag het heft in eigen hand willen nemen. Het is belangrijk om goed te overwegen of je de aanvoertemperatuur van de cv-ketel verlaagt.
Het verlagen van de aanvoertemperatuur zorgt ervoor dat het langer kan duren om de woning op te warmen. Daarnaast kan het zelfs gebeuren dat de woning bij een lage buitentemperatuur onvoldoende warm wordt. Als de woning onvoldoende warm wordt, is het advies om de aanvoertemperatuur (tijdelijk) te verhogen. Lees hier meer.
Let erop dat je niet de temperatuur van het warme tapwater verlaagd. Dit kan leiden tot vormen van legionella.
Lees hier verder voor instructies.
Radiatoren
Bekijk onderstaande video en zie hoe je stapsgewijs je radiator kunt ontluchten.
Controleer eerst of de knoppen op de radiator wel goed openstaan en draai deze eventueel verder open. Werkt dit niet, probeer dan de radiatoren eerst te ontluchten. Bekijk op deze pagina de video en het stappenplan voor het ontluchten van de radiator.
Een ruisend of borrelend geluid in de radiator komt meestal door teveellucht in de installatie of door een te lage waterdruk. Teveel lucht in de leidingen zorgt ervoor dat de centrale verwarming voor een deel koud blijft. De waterdruk van een cv-ketel moet tussen de 1 à 2 bar liggen. Is er niet voldoende druk, dan kan het warme water niet helemaal rondgepompt worden. De oplossing is de cv-installatie bijvullen of ontluchten. Bij het ontluchten van de radiator is het handig om de radiatorkraan dicht te draaien, zodat er geen stroming in de radiator is. De luchtbel kan zich namelijk dan verplaatsen. Bekijk op deze pagina de video en het stappenplan voor het ontluchten van de radiator.
Kamerthermostaat
Misschien krijgt de cv-ketel geen stroom. Daardoor krijgt de thermostaat ook geen signalen. Check daarom eerst of de cv-ketel het wél doet. Doet die het wel, dan kan het zijn dat de batterijen in de thermostaat vervangen moeten worden. Of als je geen draadloze thermostaat hebt: draadbreuk. Bekijk daarom in dit geval of het draad goed verbonden is en niet los hangt.
Bekijk de code op het display van de kamerthermostaat. Check hierna het display van de cv-ketel. Staat ook hier een foutcode? Dan kun je een paar dingen doen:
- Reset de cv-ketel. Op de cv-ketel zit een reset-knop om de ketel opnieuw op te starten (op de voorkant van de ketel). Kijk daarna of de foutmelding verdwijnt van het display.
- Is de foutcode er nog steeds? Bekijk dan de handleiding van de cv-ketel.
- Kom je er toch niet uit? En heb je een service- en onderhoudsabonnement bij Breman? Neem dan contact op via: 0900 – 821 21 74 (lokaal tarief).