Van postbode naar schoonmaakster en nu monteur in de installatietechniek. Soeshma Ganpat is de uitdaging aangegaan. Gekke move? Nee helemaal niet. Want wat die drie gemeen hebben: onderweg zijn, van adres naar adres. En ook lekker sociaal bezig kunnen zijn. Soeshma had het nooit verwacht, maar ze voelt zich heerlijk tussen de ‘mannen’. “Je wordt op handen gedragen.”
Van postbode naar schoonmaakster en nu monteur in de installatietechniek. Soeshma Ganpat is de uitdaging aangegaan. Gekke move? Nee helemaal niet. Want wat die drie gemeen hebben: onderweg zijn, van adres naar adres. En ook lekker sociaal bezig kunnen zijn. Soeshma had het nooit verwacht, maar ze voelt zich heerlijk tussen de ‘mannen’. “Je wordt op handen gedragen.”
Even bijspringen
Soeshma was ooit postbode en de snelste in haar wijk. En dat terwijl ze overal altijd even een praatje maakte. Naast sociaal is Soeshma ook behulpzaam. Tijdens haar werk als postbode wordt ze gevraagd om in te vallen als schoonmaakster. De toenmalige schoonmaker van het Breman-pand in Lelystad was langdurig ziek. “Ik moest toevallig de manager van een bedrijf helpen met schoonmaken vanwege ziekte van een collega. Ze vroeg of ik kon bijspringen. Zo kwam ik terecht bij Breman in Lelystad. Na een periode schoonmaken vroeg ik aan de collega’s daar hoe ik zou kunnen beginnen bij Breman, wat ik nodig zou hebben. Ik werd toen voorgesteld aan de toenmalige leidinggevende.” En zo ging het balletje rollen voor Soeshma.
Meelopen en gewoon beginnen
Ze kreeg een mooie kans geboden. Bij Breman gingen ze kijken of Soeshma met een hoofmonteur mee kon gaan. Om zo te zien of ze ‘het’ in zich heeft. Of ze aan de slag kon gaan als servicemonteur. “Ik ben toen een aantal keer met een cv-monteur meegelopen. En die zei: ‘Ze kan het wel, die kan wel wat hebben’. Toen mocht ik starten als leerling mv-monteur.” Soeshma is 38, maar giechelt nog als een tienermeisje. Toch staat ze haar mannetje. Ze is totaal niet technisch opgeleid, maar alle klusjes thuis neemt zij op zich. “Ja, dat mannenwerk kan ik wel.
In rap tempo leren
Na twee maanden proeftijd kreeg Soeshma al haar eigen bus. Bij Breman waren ze onder de indruk, ze pakte het goed op. Officieel dus aan de slag als servicemonteur voor mechanische ventilatie. Snel haalt ze ook haar VCA-diploma, waardoor ze de regels leert kennen. Meerdere trainingen en cursussen volgden. Uiteindelijk haalt Soeshma ook via een BBL-opleiding haar MBO-diploma voor servicemonteur.
Blije klanten
Sinds eind augustus loopt Soeshma mee met cv-monteur Gerard Schudde. Ze komt bij veel verschillende klanten thuis. “De meeste vragen: kom jij de volgende keer weer terug? Eerder zei ik dan altijd meteen ja. Maar helaas heb ik dat niet zelf in de hand. Ik ben heel sociaal naar de mensen toe en houd altijd rekening met de bewoners. Ik laat iedereen in z’n waarde. Bij Breman voel ik mij heel prettig. Ik zit lekker in mijn vel en op mijn plek. Ik mag straks alle cursussen doen om me verder te ontwikkelen. Dat is voor mij echt energiepositief.”
Hakken uit, werkschoenen aan
Soeshma is met recht trots. “Ik ben supertrots op deze baan en waar ik terecht ben gekomen. Dankzij Breman ben ik zo ver gekomen, ik heb de kans gekregen om door te groeien. Van niets sta ik nu toch hier. Hier had ik niet van kunnen dromen. Je krijgt de kans om als vrouw ook gewoon aan de slag te gaan in de installatiebranche. Dus ik zeg tegen andere vrouwen: Trek die hakken uit en die werkschoenen aan.”
Vrouw in een mannenwereld
Ze krijgt elke keer weer energie van haar werk. En heeft nog geen dag gehad dat ze geen zin had om te werken. “Vaak als ik aanbel bij klanten en ze zien mij voor de deur staan, zeggen ze heel verbaasd: hé, een vrouw. Dat is leuk! Dat is dan de eerste indruk. Sommige vrouwen hadden echt een man verwacht en die vinden het dan hartstikke leuk. Ik vind het heel speciaal dat ik bij Breman werk, omdat ik ‘mannenwerk’ doe. En eigenlijk denk ik elke dag bij het wakker worden: yes, ik ga werken. Dat is voor mij energiepositief.”
Spieren en een luisterend oor
Soeshma: “Het geeft mij energie dat ik vooral oudere bewoners even een luisterend oor kan bieden. Dan krijg ik een glimlach en een schouderklopje terug. Dat geeft mij weer energie. Ik heb zoveel energie: ik kan de hele wereld aan. Zo voel ik me, weer een beetje zoals vroeger. Dat was al jaren niet meer zo. En ik ben ook wat gespierder geworden, haha. Wat ik van Breman als werkgever vind? Ze zijn heel positief. Je voelt je echt onderdeel van het familiebedrijf. En ze maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Je wordt op handen gedragen.”