Letterlijk opgegroeid in de lokale kroeg. In zijn wipstoeltje lag hij destijds boven op de biljarttafel. Zijn moeder werkte achter de bar, dus zij nam hem altijd mee. Het sociale is er echt met de paplepel ingegoten. Dat hij nu servicemonteur is, kan daarom geen toeval zijn. Dennis houdt van gezelligheid. “Ik vind het heerlijk om bij mensen te buurten en mensen helpen vind ik fantastisch om te doen. Daar vraag ik bijna nooit iets voor terug. Dat voelt gewoon goed.”
Letterlijk opgegroeid in de lokale kroeg. In zijn wipstoeltje lag hij destijds boven op de biljarttafel. Zijn moeder werkte achter de bar, dus zij nam hem altijd mee. Het sociale is er echt met de paplepel ingegoten. Dat hij nu servicemonteur is, kan daarom geen toeval zijn. Dennis houdt van gezelligheid. “Ik vind het heerlijk om bij mensen te buurten en mensen helpen vind ik fantastisch om te doen. Daar vraag ik bijna nooit iets voor terug. Dat voelt gewoon goed.”
Brabantse gezelligheid
Dennis Emmen is sinds 6 jaar servicemonteur bij Breman Woningbeheer Zuid. Hij is 44 en inmiddels alweer 19 jaar samen met zijn vrouw. Ze hebben een zoon van 11 en een dochter van 9. Met zijn gezin woont hij in De Moer. Voor wie het niet kent: het ligt vlakbij de Efteling. “Niemand kent De Moer”, vertelt Dennis lachend. “Daarom zeg ik dat er altijd bij. Het is een heel klein dorpje. Wel heel gezellig.”
Bakske doen tijdens werktijd
Waarom hij heeft gekozen voor de installatietechniek? “Wij zorgen voor verwarming en warm water. Als mensen zonder zitten, dan zijn ze megablij dat je komt. En we kunnen het bijna altijd repareren. De waardering ligt heel hoog en je krijgt bijna overal een ‘bakske’ koffie. Daar zeg ik eigenlijk nooit nee tegen. Ik ga vooral vaak met oudere mensen een kopje koffie drinken. En die wil ik dan helpen als dat kan. Zo was ik een keer bij een vrouw, waarvan de kinderen ver weg woonden. Toen werkte ik nog bij Feenstra. Met haar maakte ik een praatje en toen hoorde ik dat ze een hoop troep in huis had staan. Daar moest ze vanaf. Ik heb haar geholpen om die troep weg te brengen. Als extra service doe ik dat gewoon.”
Leren tijdens het werken
Dennis is ooit begonnen als loodgieter, maar uiteindelijk heeft hij een opleiding tot servicemonteur gevolgd. “Voordat ik bij Breman terechtkwam heb ik ook nog badkamers gerenoveerd. Maar ik was de service gewend en besloot eigenlijk al snel dat dat gewoon meer mijn ding is.” Van tevoren wist Dennis nog niet veel van het bedrijf. “Ja, ik kende een paar mensen die er al werkten. Ik zag een vacature en toen ben ik gaan solliciteren. Wat grappig was: ze kwamen voor een gesprek bij mij thuis en we hebben uiteindelijk 2,5 uur gezeten met elkaar. Dat had ik niet verwacht. Breman is echt een stabiele en sociale organisatie. Dat sprak me aan. De werktijden zijn perfect. Verder is iedereen toegankelijk. Bernardo en René zijn leuke mannen en heel makkelijk benaderbaar. Ze zeggen altijd gedag.”
Met dezelfde energie weer thuiskomen
Dennis vindt de uitleg van ‘energiepositief’ wel lastig. “Ik vind m’n werk hartstikke leuk en in het weekend een pilske pakken vind ik ook te gek. Ook mijn gezin en kinderen zijn geweldig. Ik ben dan ook blij als ik weer terugga naar ons dorpje. Maar ik zeg altijd: Als het op het werk goed gaat, gaat het thuis ook goed. Dat is meestal wel zo. Breman speelt wel een rol in mijn geluk. Als het ergens niet goed gaat, dan gaat het op de andere plek ook niet goed. Energiepositief is voor mij: Dat je ‘s morgens gaat werken en aan het eind van de dag met dezelfde energie weer thuiskomt. Dan doe je het voor mij al goed.”
Echte betrokkenheid
Het contact met mensen in het algemeen vindt Dennis het leukste wat er is. “Ik houd nu eenmaal van gezelligheid. Veel contact met mensen maakt mijn werk ook zo leuk. Je komt bij iedereen thuis. Die ketels onderhouden is het werk niet, maar dat sociale aspect vind ik top. Verder krijg je ook veel kansen bij Breman. Een tijdje terug zat ik niet zo lekker in m’n vel. Toen kon ik tijdelijk prefab werkzaamheden doen bij Breman Zuid. De nieuwbouw daar is een geoliede machine, mooi om te zien. Zo raak je daar ook een stukje bij betrokken én ze kijken echt naar je om.”
Ook thuis is de gezelligheid
Dat Dennis een gezelschapsmens is, dat is wel duidelijk. Zelfs in zijn eigen tuin heeft hij een ‘mancave’ gemaakt. Een overkapping met eronder een televisie, twee koelkasten, statafels en er komt nog een biljarttafel in. Want biljarten doet hij ook graag. “Maar naast alle gezelligheid vind ik wandelen ook echt leuk om te doen. Zo deed ik elk jaar mee aan de wandelmarathon in Waalwijk. Dan wandel je 80 kilometer achter elkaar. Ook wel voor de gezelligheid natuurlijk.”
Nog meer energiepositief
Dennis zit op zijn plek en vind zijn werk leuk. “Ik vind wel dat ze bij alle medewerkers ook de mogelijkheid mogen bieden om thuis te verduurzamen. Dan verhoog je de energiepositiviteit nog meer en krijgen de collega’s een extra stimulans. En verder zou ik wel vaker een opleiding willen doen. Dat is nu niet altijd mogelijk. Dat zou nog wel helpen voor het energiepositieve.”