Over het Energielabel
Bij de verkoop, verhuur en oplevering van de woning is een geldig Energielabel verplicht. Het Energielabel laat de energieprestatie van de woning zien en maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen eventueel nog mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A++++ t/m G. De koper of huurder kan op www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/ zien of voor het betreffende adres een definitief Energielabel geregistreerd is. Het Energielabel is na registratie 10 jaar geldig.
De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert de aanwezigheid van een label. Bij het ontbreken van een geldig Energielabel riskeert de woningeigenaar een boete van 405 euro. Er zijn enkele uitzonderingen wanneer het Energielabel niet voor u verplicht is. Monumenten, kerken of recreatiewoningen, die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn, vallen bijvoorbeeld buiten de verplichting. Of uw woning buiten de verplichting valt kunt u nazien op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-woningen-en-gebouwen/vraag-en-antwoord/wanneer-is-het-energielabel-voor-woningen-verplicht.
Wat bepaalt (de hoogte van) het energielabel?
Het Energielabel wordt bepaald op basis van een berekening die rekening houdt met de belangrijkste bouwkundige en installatietechnische gegevens van de woning. Onder andere de volgende woningkenmerken bepalen uiteindelijk de uitkomst van het Energielabel:
- Bouwjaar van de woning
- Afmetingen van de woning
- Aanwezigheid van gevel-, dak- en vloerisolatie
- Woningtype
- Soort glas
- Soort verwarming en of koeling
- Soort voorziening voor warm water voor de badkamer
- Ventilatiesysteem
- Zonnepanelen en zonneboiler
Vraag meer informatie aan: