Veilig Wonen is niet alleen de verantwoordelijkheid van uw verhuurder of de installateur die uw cv ketel onderhoudt. U kunt zelf ook heel veel doen, of juist laten, om uw eigen veiligheid te vergroten.
Laat uw toestel onderhouden
Periodiek onderhoud is enorm belangrijk voor het veilig werken van uw toestel. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van het toestel. Breman kan u precies vertellen hoe vaak uw toestel moet worden onderhouden. Als er een contract is met Breman, dan hoeft u zelf niets te doen. U krijgt vanzelf bericht met een afspraak. U kunt de afspraak verzetten naar wanneer het u maar schikt, maar zorg ervoor dat u thuis bent wanneer u een afspraak heeft. Het is voor uw eigen veiligheid om het onderhoud te laten uitvoeren.
Gebruik geen apparaten die voor buiten zijn bedoeld
Barbecueën, we vinden het lekker, leuk en gezellig. Tegenwoordig zijn ze er in alle maten en uitvoeringen zodat geen tuin of balkon te klein is. En op kolen hoeft niet meer, het kan ook op gas. Maar wat u ook koopt, deze apparaten zijn nooit bedoeld om binnen in huis te gebruiken. Doet u dit toch, dan loopt u een enorm risico op koolmonoxidevergiftiging. Natuurlijk, er zijn zelfs barbecue restaurants waar het ook binnen gebeurt, maar deze hebben dan een zeer krachtig afzuigsysteem voor professioneel gebruik. Dit heeft u thuis niet, ook niet wanneer u de ventilatie op de hoogste stand zet.
Ventileren is erg belangrijk
Vroeger kon je bij harde wind deze bij de ramen letterlijk voelen. Dat is niet meer zo. Tegenwoordig zijn onze woningen veel beter geïsoleerd en komt er dus niet zomaar meer wind of zelfs frisse lucht naar binnen. Hiervoor hebben veel woningen ventilatieopeningen in de ramen en soms lijken binnendeuren in huis wat aan de korte kant, maar ook dit heeft met ventilatie te maken. Deze ventilatieopeningen afsluiten is eigenlijk nooit een goed idee, want als u uw woning niet ventileert is dat altijd ongezond en u kunt daar ook schimmelvorming door krijgen in huis. Bovendien gebruikt iedere verbranding zuurstof, dus als u alles afsluit en gaat koken, dan ontstaat er een zuurstof tekort en kan er dus koolmonoxide ontstaan. Hetzelfde geldt dan ook voor een geiser, gashaard of cv ketel.
Heeft u mechanische ventilatie in uw woning? Dan kan het afsluiten van ventilatieopeningen in ramen zelfs levensgevaarlijk zijn. Vaak kunnen deze daarom ook niet worden afgesloten. Sommige mensen ervaren deze roosters als ‘tocht-gaten’ en omdat ze niet afsluitbaar zijn, plakt men deze soms dicht met tape. Maar dit is geen tocht. Wat u voelt is dat de lucht door deze opening het huis in wordt gezogen door uw ventilatiesysteem. En dit is belangrijk! Sluit u dit af, dan ontstaat er een tekort aan zuurstof en door de kracht van uw ventilatiesysteem worden de dodelijke rookgassen uit uw geiser, gashaard of cv ketel, direct in uw woning terug gezogen.
Leg geen spullen op rookgaskanalen
Een cv ketel hangt vaak in een ruimte uit het zicht. Soms op zolder, waar men bijvoorbeeld ook graag de dozen met kerst- en andere spullen bewaart. Bij gebrek aan planken, gebruiken sommige mensen de kanalen die aan de cv ketel zitten, om daar dozen of andere spullen op te zetten. Dit kan zeer gevaarlijk zijn. Door het gewicht van de dozen kunnen de kanalen losraken en komen de rookgassen in uw woning terecht.
Houd uw cv ketel vrij
Een cv ketel hangt soms in de keuken, maar soms ook in een kast of op zolder; plaatsen die we ook graag gebruiken om onze rommel op te slaan. Houdt u altijd de omgeving van uw cv ketel vrij. Het is een verbrandingstoestel, zet dus nooit brandbare spullen tegen, op of in de directe omgeving van uw cv ketel. Bewaar nooit brandbare vloeistoffen als spiritus of aanstekerbenzine bij de cv ketel.
Vervang niet zomaar uw toestel
Uw cv ketel heeft een beperkte levensduur. Hoe lang dit is, hangt af van het toestel. Heeft uw verhuurder een contract bij Breman, dan bent u ervan verzekerd dat wij deze tijdig en goede adviezen geven. Heeft u een eigen woning en is uw toestel aan vervanging toe, laat u dan adviseren door onze specialisten. Maakt uw woning onderdeel uit van een Vereniging van Eigenaren met een gemeenschappelijk rookgasafvoersysteem? Laat dan nooit uw cv ketel vervangen zonder een goed advies van een specialist of dit wel mogelijk is op dat systeem. U voorkomt daarmee gevaarlijke situaties.